Select Page

WORLD CLASS GREECE

O bartender από τη Ρόδο, Ιωσήφ Zααλούκ, επικράτησε στον ελληνικό τελικό του World Class Greece 2022 και κατέκτησε τον τίτλο του Έλληνα World Class Bartender of the Year 2022. Με τον τρόπο αυτό κέρδισε το εισιτήριό του, για το μακρινό Σίδνεϋ, όπου τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί ο παγκόσμιος τελικός του κορυφαίου θεσμού.

φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Όποιος έχει βρεθεί, έστω και μια φορά, σε έναν διαγωνισμό κοκτέιλ, μπορεί να διαπιστώσει, αρχικά, το υψηλό επίπεδο των bartender της Ελλάδας. Τεχνικές με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, άριστη χρήση των πρώτων υλών και αψεγάδιαστες παρουσιάσεις, είναι χαρακτηριστικά που περιγράφουν κορυφαίες διοργανώσεις, σαν και αυτή του του WORLD CLASS των Reserve Brands της Diageo, που από το 2009, στοχεύει στην έμπνευση και μύηση του κοινού στο fine drinking.

Και όποιος βρέθηκε την Τρίτη 31 Μαΐου, στο βιομηχανικό χώρο του Μεταλλουργείου, στο Γκάζι, είχε τη δυνατότητα να απολαύσει τους 12 φιναλίστ που είχαν ξεχωρίσει από την ημιτελική φάση του ελληνικού World Class Competition. Με αλφαβητική σειρά, στον ελληνικό τελικό, διαγωνίστηκαν οι:

 • Βαβαδάκης Γιάννης (Αθήνα – Κρήτη)
 • Βεζυργιάννης Έκτορας (Αθήνα)
 • Ζααλούκ Ιωσήφ (Ρόδος)
 • Καραφουλίδης Αναστάσης (Αθήνα)
 • Κουκουριτάκης Κωνσταντίνος (Ηράκλειο Κρήτης)
 • Μώραλη Έλενα (Θεσσαλονίκη)
 • Μουλάς Γιάννης (Αθήνα)
 • Νόβας Ανδρέας (Αθήνα)
 • Ντούκα Λεωνίδας (Αθήνα)
 • Παρασκευόπουλος Χρήστος (Αθήνα)
 • Σγουρομάλλης Βασίλης (Αθήνα)
 • Χόνδρος Παύλος (Θεσσαλονίκη)

Βρέθηκα ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους από νωρίς το πρωί. Ήθελα να αφουγκραστώ την αγωνία τους, να νιώσω τους παλμούς τους και να αντικρίσω τα βλέμματά τους. Μου είχε λείψει κάθε τι που συνδέεται με τέτοιες διοργανώσεις. Η ευγενής άμιλλα, ο συναγωνισμός, τα χειροκροτήματα, οι ήχοι από τα blender στον χώρο προετοιμασίας, οι ατμοί από τα βρασμένα σιρόπια, τα επιβλητικά λογότυπα, τα πολυτελή αποστάγματα, οι φωτογράφοι. Η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μύριζε λάϊμ και ακούγονταν ψιθυριστά. Δυνατά ακουγόταν μόνο όποιος ή όποια ήταν στο stage την κάθε στιγμή. Το χρονόμετρο ξεκινούσε, η ιστορία ξετυλίγονταν, shaker ή mixing glass, ένα, δύο ποτά στους κριτές. Τέλος χρόνου. Χειροκροτήματα. Σιωπή. Κριτική. Μια ανάσα. Και έπειτα ο επόμενος. Μια ατέρμονη κινητικότητα με κρατημένη την ανάσα, κάθε φορά που οι έμπειροι κριτές μύριζαν, έπιναν, μιλούσαν. Κάθε χαμόγελό τους, μια ελπίδα παραπάνω.

Οι κριτές του φετινού ελληνικού τελικού ήταν κορυφαία ονόματα από το χώρο της παγκόσμιας bartending σκηνής: ο Tim Philips Johansson, Global Ambassador Johnnie Walker, ο  Joe Schofield, ιδιοκτήτης των SCHOFIELD’S BAR και ATOMECA  και (για την 4η και τελευταία δοκιμασία) ο James Grant, Global World Class Winner 2021, η συμμετοχή του οποίου παρέμεινε έκπληξη στους διαγωνιζομένους μέχρι την τελευταία στιγμή. Ας δούμε αναλυτικά τις 4 δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες κρίθηκαν οι 12 ακούραστοι bartenders.

12 FINALISTS

4 CHALLENGES

Δοκιμασία #1 – Signature Serves & Menu

Ο περασμένος χρόνος ήταν απαιτητικός, κατά τη διάρκεια του οποίου οι bartenders ανακάλυψαν νέους τρόπους και μεθόδους εργασίας, νέες διεξόδους δημιουργικότητας, αλλά κυρίως, νέες συνδέσεις με τους γύρω τους. Για την πρώτη δοκιμασία, Signature Serves & Menu, οι δώδεκα διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν δύο signature serves με βάση τη Cîroc Ultra-Premium Vodka και το αντίστοιχο μενού που φιλοξενεί αυτές τις δύο προτάσεις σερβιρίσματος, αναδεικνύοντας στην κριτική επιτροπή τα στοιχεία εκείνα από τα οποία άντλησαν έμπνευση για τη δημιουργία του μενού τους.

Με μόλις 8 λεπτά στη διάθεσή τους, κάθε φιναλίστ έπρεπε να ετοιμάσει και να παρουσιάσει τα δύο signature serves, μαζί με το ειδικά σχεδιασμένο μενού τους, αναδεικνύοντας στην κριτική επιτροπή, την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα, αλλά και τις γνώσεις τους πάνω στη Cîroc Ultra-Premium Vodka.

Δοκιμασία #2 – Alive With Freshness

Για τη δεύτερη δοκιμασία, οι φιναλίστ είχαν δημιοργήσει ένα βίντεο, στο οποίο παρουσίαζαν μια πρόταση σερβιρίσματος με βάση το αρωματικό Tanqueray No. TEN Gin και μόλις 6 επιπλέον συστατικά από την επιλεγμένη λίστα πρώτων υλών που είχαν στη διάθεσή τους, μαζί με σαφείς οδηγίες για την παρασκευή του στο σπίτι, το οποίο και είχαν μοιραστεί πρωτύτερα. Οι κριτές δημιούργησαν τις συνταγές των διαγωνιζομένων με βάση τις οδηγίες του βίντεο που είχαν σταλεί πρωτύτερα από τους φιναλίστ, δοκίμασαν το γευστικό τους προφίλ και τις βαθμολόγησαν αντίστοιχα.

«Βρισκόμαστε στη μέση περίπου του διαγωνισμού, και αυτό που μπορώ να πω ότι πραγματικά με έχει εντυπωσιάσει από τους φιναλίστ, πέρα από το απίστευτο ταλέντο και την ευρηματικότητά τους, είναι και το επίπεδο της φιλοξενίας τους που έχουν αναδείξει μέσα από τις δύο πρώτες δοκιμασίες»

Joe Schofield

Ιδιοκτήτης των SCHOFIELD’S BAR και ATOMECA

Δοκιμασία #3 – Green Masterclass

Σειρά είχε το Green Masterclass υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου chef Τάσου Μαντή. Μια δοκιμασία πραγματική πρόκληση, καθώς μέχρι και τη στιγμή της έναρξής της, ήταν μια διαδικασία εξ’ ολοκλήρου άγνωστη στους δώδεκα φιναλίστ. Για τις ανάγκες του Green Masterclass, οι δώδεκα φιναλίστ, κλήθηκαν  να επιλέξουν από ένα έως τρία από μια σειρά βοτάνων, μυρωδικών και βρώσιμων λουλουδιών από το διαθέσιμο στοκ, και να δημιουργήσουν μια πρόταση σερβιρίσματος με βάση την premium Don Julio Blanco Tequila. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα βότανα, μυρωδικά και βρώσιμα λουλούδια, προέρχονται από τον κήπο του chef στο Αλεποχώρι Αττικής. Ζητούμενο της δοκιμασίας, η δημιουργία ενός ισορροπημένου serve που να αναδεικνύει τις γευστικές νότες της ultra-premium Don Julio Blanco Tequila.

Οι διαγωνιζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους 45 λεπτά, ώστε να προετοιμάσουν τη συνταγή τους και 6 λεπτά για να δημιουργήσουν 2 σερβιρίσματα και να τα παρουσιάσουν στους κριτές. 

Κάθε δοκιμασία που γνωστοποιείται τελευταία στιγμή στους φιναλίστ, είναι αρκετά απαιτητική, και το Green Challenge, δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αυτή τη δοκιμασία, είδαμε εξαιρετικές τεχνικές, δημιουργικότητα μαζί με τοπικά υλικά για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού serve. Και τα δώδεκα σερβιρίσματα που δοκιμάσαμε για αυτή τη δοκιμασία, όχι μόνο ανέδειξαν το απόσταγμα της Don Julio Blanco, αλλά και τις τοπικές πρώτες ύλες που αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους

Tim Philips Johansson

Global Ambassador Johnnie Walker

Δοκιμασία #4 – The Final Countdown

Με την ολοκλήρωση της 3ης δοκιμασίας, αναδείχθηκε η τετράδα των φιναλίστ που διαγωνίστηκαν στην τέταρτη και τελευταία δοκιμασία “The Final Countdown”. Ένα ξέφρενο speed round, με πρωταγωνιστές τα Johnnie Walker Black Label, Johnnie Walker Gold Label Reserve, Talisker 10  years Old Single Malt Whisky, Cardhu 12years Old Single Malt Whisky, Bulleit Bourbon και Roe & Co Irish Whiskey. Μια απαιτητική δοκιμασία, καθώς και οι τέσσερις φιναλίστ, είχαν στη διάθεσή τους μόνο έξι λεπτά για να δημιουργήσουν έξι σερβιρίσματα, χρησιμοποιώντας και τις τέσσερις τεχνικές shaking, stirring, building και rolling.

Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμένα, καθώς με τη speed round δοκιμασία, κέρδισα τον τίτλο πέρυσι στο World Class Global Finals. To speed round, είναι μια δοκιμασία που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην συνολική συμμετοχή ενός διαγωνιζόμενου. Απαιτεί φινέτσα, ακρίβεια και ταχύτητα, χαρακτηριστικά που σίγουρα είδαμε στον νικητή.

James Grant

Global World Class Winner 2021

Ο μεγάλος νικητής

Οι κριτές αξιολόγησαν το γευστικό προφίλ των δημιουργιών, τις τεχνικές δεξιότητες, το επίπεδο φιλοξενίας και την ικανότητα των διαγωνιζομένων να παρουσιάζουν τα σερβιρίσματά τους μπροστά στο κοινό, καταλήγοντας έτσι στον μεγάλο νικητή.

Εκείνος που κατάφερε να ξεχωρίσει και να αναδειχθεί νικητής ήταν ο Ιωσήφ Ζααλούκ, από την Ρόδο. Ως ο νέος Έλληνας World Class Bartender of the Year 2022, ο Ιωσήφ, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της bartending κοινότητας, το World Class Global Finals 2022, που θα πραγματοποιηθεί στο μακρινό Σίδνεϊ της Αυστραλίας τον προσεχή Σεπτέμβριο. Μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας δοκιμασίας, ακολούθησε εορταστική τελετή, κατά την οποία o Νίκος Γινάργυρος, Greek World Class Winner 2021, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ιωσήφ Ζααλούκ, καλωσορίζοντας τον ως το δέκατο τρίτο μέλος της ομάδας του World Class Greece!

Η μέρα ξεκίνησε με πολύ άγχος και ενθουσιασμό, αλλά μετά την πρώτη δοκιμασία, βρήκα τον ρυθμό μου και μπόρεσα να ανταποκριθώ και στις υπόλοιπες. Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμένα, καθώς είναι η πρώτη μου συμμετοχή στον διαγωνισμό του World Class! Ήμουν αισιόδοξος, αλλά ειλικρινά δεν το περίμενα να κερδίσω τον τίτλο, καθώς όλοι οι διαγωνιζόμενοι ήταν εξαιρετικοί! Τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά, καθώς προορισμός είναι το Σίδνεϊ!

Ιωσήφ Ζααλούκ

Έλληνας World Class Bartender of the Year 2022

Share This