Select Page

 ΓΝΩΜΗ

Race with  Grace

Aυτές τις γιορτινές μέρες, κατά τις οποίες βρίσκω λίγο χρόνο να ξεκουραστώ, αλλά και να τις περάσω με τους δικούς μου ανθρώπους, στα παιχνίδια που κάνει το μυαλό μου, συμπεριλαμβάνεται και η αναδρομή σε χρονιές από το παρελθόν. Μερικές φορές, ας πούμε, φέρνω στο νου μου αναμνήσεις από τον καιρό που βιοποριζόμουν από το επάγγελμα του bartender. Ειδικά τις χρονιές από το 2000 ως το 2006 – που δούλευα πέντε/έξι βράδια την εβδομάδα- όταν πλησίαζαν οι ημέρες των Χριστουγέννων αισθανόμουν σαν να πλησίαζε μια δεκαήμερη πρόκληση, ένα εργασιακό αλαλούμ που εύκολα μπορεί να κατέληγε σε burnout.

Τότε βέβαια, το shaker δεν δούλευε με την ίδια συχνότητα όσο αργότερα, αλλά όπως και να ‘χει, μια-δυο τενοντίτιδες τις πάθαινες, στο τέλος μιας σεζόν. “Εμείς δουλεύουμε όταν οι άλλοι κάθονται“, συνήθιζε να μου λέει ο εργοδότης μου και είχε δίκιο. Εν μέρει. Γιατί επαγγέλματα που γίνονται με αυτούς τους (χρονικούς) όρους υπάρχουν πάρα πολλά. Αλλά η δουλειά του bar δεν έχει βάρδιες -πως να το πω- “κυκλικές” (άλλοτε πρωί, άλλοτε απόγευμα και άλλοτε βράδυ). Είναι πάντα νύχτα και έχει πάντα ένταση. 

Τι σχέση έχουν, όμως, όλα αυτά με τον τίτλο του θέματος; Και πού θέλω να καταλήξω; Στο ότι το ξέρω πολύ καλά, ότι οι απανταχού bartenders εκεί έξω, αυτές τις ημέρες δοκιμάζετε τις αντοχές σας και επιπρόσθετα ο κόσμος που σας εμπιστεύεται δεν έχει κανένα λόγο να το ξανακάνει, αν δεν είσαστε πολύ καλοί σε αυτό που κάνετε και άρα προσπαθείτε να μην χάνετε χρόνο και να είσαστε άψογοι. Όμως, σύντομα, όλα αυτά θα τελειώσουν και θα επανέλθετε πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Και ίσως, να έχετε μετανιώσει που δεν δηλώσατε συμμετοχή στον bartending διαγωνισμό της χρονιάς. Το Race with Grace. Επειδή δεν βρήκατε 40 λεπτά. Που είναι ο ελάχιστος χρόνος που υπολογίζω ότι απαιτείται για να συμμετέχει ένας/μία bartender με έγκυρη συμμετοχή (10 λεπτά για να διαβάσετε τους όρους, 10 λεπτά για να σκεφτείτε μια συνταγή με 4 συστατικά – που όμως το ένα είναι το Grace και το άλλο είναι η γαρνιτούρα και επομένως θα χρειαστεί να σκεφτείτε -ουσιαστικά- μόνο 2 συστατικά. Που δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκα, παρά μόνο πραγματικά). Άλλα 10 λεπτά – το πολύ- χρειάζεστε για το πανεύκολο quiz με τις 10 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Του οποίου οι απαντήσεις υπάρχουν στο αρχείο που σας ζητείται να κατεβάσετε. Οπότε, υπολογίζω και 1 λεπτό downloading και άλλα 9 λεπτά (max) διάβασμα.

Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή σας, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα απλό Long Drink και να “αντιγράψετε” σωστά τις 7 από τις 10 ερωτήσεις που αφορούν στο Grace. Η φωτογραφία του κοκτέιλ, όσο καλή και αν είναι δεν θα σας δώσει έξτρα bonus πόντους, οπότε αρκεί να είναι μια απλή, απλούστατη φωτογραφία από το κινητό το δικό σας ή της φίλης σας.

Θα αναρωτηθείτε, ίσως, γιατί σας τα γράφω όλα αυτά, εγώ προσωπικά. Θα σας πω την αλήθεια: Όταν πριν από μερικούς μήνες μου ζήτησαν από την εταιρεία που δημιούργησε το Grace (ως προϊόν), την LKC, και την ποτοποιία που το παράγει (ως απόσταγμα) την Avantes να συνεργαστούμε για έναν (ακόμη) διαγωνισμό κοκτέιλ, δώσαμε τα χέρια, αφού πρώτα υποσχεθήκαμε αμφότεροι να μην δημιουργήσουμε (ακόμη) έναν διαγωνισμό, αλλά έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, ο οποίος:

  • Θα έχει ένα σούπερ έπαθλο. Και αυτό είναι μια εβοδμάδα στο Λονδίνο, με επισκέψεις σε αποστακτήρια, στο World Gin Day και στο GINposium.
  • Θα έχει σαφείς κανονισμούς που αν τους διαβάσετε, εύκολα δηλώνετε συμμετοχή και περνάτε στην επόμενη φάση. (Η “μαγκιά” είναι να μάθει κανείς να διαβάζει τους κανονισμούς, κανένας διαγωνισμός δεν είναι ίδιος με άλλον).
  • Δεν είναι μονοδιάστατος: Η επόμενη φάση, δεν θα σας τεστάρει, απλώς, στο πόσο καλά μπορείτε να φτιάξετε ένα-δυο ποτά (σε μια μέρα που κάτι μπορεί να σας πάει στραβά), αλλά να δοκιμάσει τις γνώσεις σας (θα προτείνω πριν τη 2η φάση ένα βιβλίο που θα σας βοηθήσει πολύ για τον ημιτελικό)  και τις γευσιγνωστικές σας ικανότητες.
  • Δεν γίνεται μόνο στην Αθήνα. Ο ημιτελικός θα γίνει στην Κρήτη, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν κρίμα να μην στηρίξετε αυτή την προσπάθεια, ειδικά όσοι είσαστε εκτός Αθήνας, γιατί το παλέψαμε πολύ για να καταφέρουμε να βγει το πρόγραμμά μας.

Όμως, με ανησυχεί το ότι:

  • Ως την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δεν έχω δει καμιά συμμετοχή από γυναίκα bartender. Δεν είναι κρίμα;
  • Επίσης, ως  την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, οι συμμετοχές είναι λιγότερες από όσες περίμενα (προσωπική εκτίμηση). Θέλετε να μου πείτε ότι είσαστε λιγότεροι από 60-70 εκείνοι/εκείνες που ξέρετε κάτι παραπάνω από τον μέσο bartender; Αν δεν προσπαθήσετε εσείς οι ίδιοι/ίδιες για τον εαυτό σας, τότε ποιός θα το κάνει;
  • Στον τελικό, θα έχουμε την τύχη να κρίνουν τα gin cocktail menu (το βασικό concept του διαγωνισμού) 2 γυναίκες γνωστές για τη δουλειά τους στο bar. Η Emma Stokes και η Alexandra Barstalker. Και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που θα ήθελα να δω γυναικείες συμμετοχές.

Τελικά:

Κατανοώ, ότι υπάρχουν επαγγελματίες, που δεν τους αρέσουν οι διαγωνισμοί κοκτέιλ, για διάφορους λόγους. Όμως, αυτός ο διαγωνισμός μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, όπως συνέβη και με τη δική μου, εξαιτίας της ενασχόλησής μου με το gin και τους διαγωνισμούς. Το ξέρω ότι αυτό μπορεί να μην σας είναι αρκετό. Μακάρι να μπορούσα να σας το μεταφέρω έτσι όπως ακριβώς το νιώθω, γιατί είναι αληθινό. 

Ο διαγωνισμός Race with Grace, ψάχνει ανθρώπους που δουλεύουν στο bar, αλλά ξέρουν κάτι παραπάνω από το να βάζουν απλώς ποτά. Εγώ σας προσκαλώ να σας γνωρίσω από κοντά.
Ο διαγωνισμός Race with Grace, έχει κάποια κομμάτια που -ομολογουμένως- απαιτούν λίγο παραπάνω δουλειά. Όμως, εκείνος/εκείνη που θα δουλέψει περισσότερο, θα είναι αντικειμενικά ο/η bartender της χρονιάς. Γιατί θα έχει βρει εκείνα τα 40 λεπτά, ακόμα και όταν δεν τα έχει.

Share This