Select Page

Βρεθήκαμε σε μια βραδιά γευσιγνωσίας του Mortlach Single Malt Whisky, αφιερωμένη στο πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι: «Τρία Χρόνια και μία Ημέρα»

φωτογραφίες: Γιάννης Λεφάκης

Το Mortlach, το 1° νόμιμο αποστακτήριο στο Dufftown που ιδρύθηκε το 1823 και εξαγοράστηκε από την εταιρεία John Walker and Sons το 1923, αποτελούσε για 190 χρόνια ένα καλά φυλαγμένο μυστικό των blenders, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για τα πιο εκλεκτά ουίσκι του κόσμου. Χρησιμοποιώντας μια πολύπλοκη διαδικασία απόσταξης που εφαρμόζεται μόνο στο Mortlach και είναι γνωστή ως “The Way” (“Ο τρόπος”), η τολμηρή μέθοδος απόσταξης έχει παραμείνει αναλλοίωτη από το 1896 όταν την εφηύρε ο γιος του ποτοποιού, Δρ. Alexander Cowie. 2.81 distilled σημαίνει ότι το απόσταγμά περνάει διαδοχικά από έξι χάλκινους άμβυκες τελείως διαφορετικού σχήματος και αποστάζεται 0,81 φορές περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζεται στα σκοτσέζικα ουίσκι. Πρόκειται για μία μέθοδο ακριβείας που συνδυάζεται με ένα ίχνος μαγείας από το “The Wee Witchie“, τον μικρότερο από τους έξι άμβυκες του αποστακτηρίου μας. Εδώ και 120 χρόνια, από τότε που σφυρηλατήθηκε, φροντίζεται επιμελώς ώστε να παραμένει αναλλοίωτη κάθε εσοχή και κάθε λεπτομέρεια, αφού αυτός ο χάλκινος θάλαμος είναι υπεύθυνος για τον ιδιαίτερο γευστικό πλούτο που έδωσε στο Mortlach την προσωνυμία “Ο γίγαντας του Dufftown“.

mortlach tasting

Με πρωταγωνιστή το εκλεκτό σκοτσέζικο ουίσκι Mortlach, ο καταξιωμένος bartender Θοδωρής Σπυρόπουλος υποδέχτηκε αγαπημένους φίλους και συνεργάτες σε μία ξεχωριστή βραδιά γευσιγνωσίας. Μαζί τους μοιράστηκε εμπειρίες και  γνώση  για την απόσταξη και ωρίμανση του σκοτσέζικου single malt whisky.

Μέσα από τις ετικέτες εμφιάλωσης του Mortlach 12 ετών, του Mortlach 16 ετών και της συλλεκτικής για το Game of Thrones έκδοσης “Six Kingdoms” 15 ετών, ο Έλληνας νικητής του World Class 2014 αποκάλυψε καλά κρυμμένα μυστικά για το εκλεκτό αυτό απόσταγμα και επικεντρώθηκε στην ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία απόσταξής του, γνωστή ως “The Way” (Ο τρόπος) 2.81: το Mortlach είναι το μόνο ουίσκι στον κόσμο που εφαρμόζει αυτή την τολμηρή μέθοδο απόσταξης, η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη από το 1896 μέχρι και σήμερα.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του «Τρία Χρόνια και Μία Ημέρα» που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο και με ένα ποτήρι από το “The Beast of Dufftown”, όπως επίσης αποκαλείται το Mortlach, κατάφερε να ταξιδέψει νοερά τους καλεσμένους του σε απόκρημνα και μαγευτικά σκοτσέζικα τοπία, προσκαλώντας τους να εμβαθύνουν στον υπέροχο κόσμο του ουίσκι και της ιστορίας του.

Για 70 χρόνια, το Mortlach αποτελούσε ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στον κόσμο του ουίσκι. Στη διάρκεια αυτών των ετών, ήταν σχεδόν αποκλειστικά το βασικό συστατικό των πιο εμβληματικών blended  εμφιαλώσεων του 20ου αιώνα. Το αποστακτήριο του που είναι το πρώτο νόμιμο στην περιοχή του Dufftown, η πρωτοποριακή και μοναδική μέθοδο απόσταξης 2,81 καθώς και επιλογή ex sherry βαρελιών για την ωρίμανσή του ήταν μερικά από τα σημεία που ο Θοδωρής Σπυρόπουλος παρουσίασε στους καλεσμένους του σε μία άκρως ενδιαφέρουσα περιπλάνηση.

Tο «Τρία Χρόνια και μία Μέρα», ακριβώς όσο και η ελάχιστη χρονική διάρκεια που χρειάζεται να περάσει ένα ουίσκι μέσα σε βαρέλι στη Σκοτία βάσει νομοθεσίας, είναι το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι και συγχρόνως αποτελεί και το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα του του Έλληνα νικητή World Class για το 2014. Σε αυτό παρουσιάζει μία μοναδική μελέτη, η οποία εστιάζει στο sherry και την τεράστια επιρροή του στη βιομηχανία του ουίσκι, στην τύρφη αλλά και στο terroir των δρυών που χρησιμοποιούνται στα βαρέλια παλαίωσης.

Ο Θοδωρής Σπυρόπουλος φιλοδοξεί να δώσει στους λάτρεις του ουίσκι το έναυσμα να διευρύνουν τη γνώση τους, απαντώντας σε πολλαπλά ερωτήματα γύρω από το αγαπημένο αυτό απόσταγμα, αλλά και τους στους νέους αναγνώστες την ευκαιρία να κατανοήσουν και στη συνέχεια να εμβαθύνουν στον κόσμο του βασιλιά των αποσταγμάτων.