Select Page

φωτογραφία (επάνω): Βαγγέλης Πατσιαλός

Το Grace Gin της εταιρείας LKC, είναι ένα ελληνικό απόσταγμα, που παράγεται στο αποστακτήριο Avantes στη Χαλκίδα. Στο πλαίσιο της κρίσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, εν μέσω κορονοϊού, ρωτήσαμε τις 3 υπεύθυνες για την παραγωγή του (Χαρά & Κατερίνα Κατσού, Λίλα Δημοπούλου) για τις ανησυχίες τους, τις δυσκολίες τους, αλλά και τις ευχές τους. Διαβάστε τι μας απάντησαν.

  

Είχατε αρχίσει να έχετε μεγάλη παρουσία του Grace στα bar και εξίσου έντονη κινητικότητα στα duty free των αεροδρομίων. Τώρα που είναι αμφότερα κλειστά, τι επίδραση έχει αυτό για το brand;

Είτε μας αρέσει είτε όχι, διανύουμε μια εποχή, που όλος ο πλανήτης έχει μπει στο “ψυγείο”. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που ο καθένας από εμάς καλείται να διαχειριστεί, μέσα στα όρια και τις δυνατότητες του. Πέρα λοιπόν, από την προφανή απάντηση και την αναμενόμενη πτώση των πωλήσεων, αντιμετωπίζουμε όλη αυτή την κατάσταση σαν μια ευκαιρία για ένα παραγωγικό restart. Από την πρώτη μέρα, αποφασίσαμε σαν ομάδα, να παραμείνουμε ενεργοί και δημιουργικοί και να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας προκειμένου να αναπτύξουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες μας. Κάνουμε τακτικά conference calls, ανταλλαγή γνώσεων, ιδεών και μέσα από όλο αυτό πιστεύω ότι θα βγει κάτι πολύ δημιουργικό. Εξ άλλου ένα χαρακτηριστικό των επιτυχημένων ομάδων είναι να μπορούν να κάνουν την κρίση ευκαιρία! Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν πιστεύουμε μακροπρόθεσμα, ότι το brand θα βγει ιδιαίτερα ωφελημένο.

Η μικρότερη κινητικότητα στην αγορά σημαίνει ότι βρίσκετε, επιτέλους, χρόνο να πάρει “ανάσα” το αποστακτήριο στη Χαλκίδα; Ή αντιθέτως προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και να είσαστε έτοιμοι για την επαναφορά;

H αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της αυξημένης  κίνησης,  τόσο του Grace, όσο και των υπόλοιπων εξαιρετικών προϊόντων που παράγει το αποστακτήριο Avantes, οι ρυθμοί ήταν εξαιρετικά απαιτητικοί,  οπότε μια ανάσα ομολογουμένως την χρειαζόταν! Ωστόσο, οι προγραμματισμένες παραγωγές και εμφιαλώσεις προχωράνε κανονικά (κεκλεισμένων των θυρών βεβαίως) στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας, για την επόμενη μέρα. Βέβαια, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμοί στην προμήθεια ουδέτερης αλκοόλης, όποτε και ο αρχικός μας προγραμματισμός έχει επαναθεωρηθεί.

Λέτε δηλαδή ότι ακόμα και αν θέλατε να παράγετε περισσότερο Grace Gin δεν μπορείτε, γιατί το απόσταγμα βάσης, που προμηθευόσαστε από ελληνικό αποστακτήριο (συνεχούς απόσταξης) δεν μπορεί να σας εξυπηρετήσει προσωρινά. Γιατί αυτό;

Στην παρούσα φάση και δεδομένου του μονοπωλιακού χαρακτήρα υδραλκοολικού μίγματος, όλες οι διαθέσιμες ποσότητες έχουν διοχετευθεί στην αγορά των αντισηπτικών, κάτι πολύ λογικό και αναμενόμενο. Αντίστοιχα, -όλοι έχουμε διαβάσει σχετικά άρθρα- υπάρχουν σκέψεις από την κυβέρνηση να επεκταθεί τόσο η παραγωγή αντισηπτικών όσο και αιθυλικής αλκοόλης  και από άλλους κλάδους δραστηριοτήτων. Ωστόσο οι αδειοδοτήσεις και η γραφειοκρατεία είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και για την ώρα όλα βρίσκονται σε επίπεδο συζητήσεων και σχεδιασμών.

Σας έγινε και εσάς πρόταση για παραγωγή αντισηπτικών προϊόντων δηλαδή;

Στο αρχικό στάδιο της κρίσης υπήρξαν συζητήσεις και προτάσεις με τους αρμόδιους φορείς. Για την ώρα και με δεδομένη την καλή πορεία της χώρας στην διαχείριση της επιδημίας δεν έχει παραστεί ανάγκη επιστράτευσης άλλων κλάδων πλην των καθ’ύλη αρμόδιων. Εννοείται ότι εάν παραστεί ανάγκη και με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών το αποστακτήριο Άβαντες θα προσφέρει όλες του τις δυνάμεις για να συνδράμει στον γενικό σχεδιασμό.

Το gin, λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων του αρκεύθου, χρησιμοποιήθηκε εκατοντάδες χρόνια πριν, για την θεραπεία από την ελονοσία. Το δικό σας gin έχει επιπλέον κρίταμο, επίσης ένα θαυματουργό βοτανικό. Τι ευχή δίνετε στους ανθρώπους, σήμερα, είτε πίνουν gin είτε όχι ;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες μέσα από την κατανάλωση αλκοόλ ήταν ανέκαθεν ένας ωραίος μύθος! Εμείς επιλέξαμε τον κρίταμο όχι για τις ομολογουμένως εξαιρετικές ιδιότητες του ως, βοτανικό στοιχείο, αλλά για το μοναδικό τρόπο που έχει «δέσει» με τον άρκευθο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει δώσει στο Grace. Πίνουμε αλκοόλ για την απόλαυση, για να περάσουμε καλά με τους φίλους και τους αγαπημένους και να μοιραστούμε στιγμές και εμπειρίες. Η δική μας ευχή λοιπόν ,είναι να μας βρει η επόμενη μέρα γερούς, δυνατούς, καλύτερους και να βρεθούμε σύντομα σε μια παραλία με αυτούς που αγαπάμε για να απολαύσουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις.  Στις προσεχείς εμπειρίες λοιπόν!

Κάποιες σκέψεις για το άμεσο μέλλον;  

Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, να γίνουμε σοφότεροι και να μάθουμε να εκτιμάμε όσα έχουμε επιτύχει  χωρίς να παίρνουμε τίποτα δεδομένο.

Share This