Select Page

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία Lawless πραγματεύεται την ιστορία τριών αδερφών στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α, την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης.

Η Ποτοαπαγόρευση, από το 1920 έως και την 5η Δεκεμβρίου 1933 που καταργήθηκε, υπήρξε από τα μεγαλύτερα λάθη της Αμερικανικής κυβέρνησης. Ήταν τότε που κηρύχτηκε παράνομη, με συνταγματική πρόνοια, η παρασκευή, διακίνηση, εισαγωγή, εξαγωγή και πώληση αλκοολούχων ποτών. Ο συγγραφέας Matt Bondurant έγραψε τη νουβέλα του The Wettest County in the World (2008), βασισμένη στην αληθινή ιστορία του παππού του και των δυο αδερφών του. Ο σκηνοθέτης John Hilcoat αναλαμβάνει την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου και δίνει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοκλασάτα ονόματα του Hollywood. Τους ρόλους του Jack, Forrest και Howard ενσαρκώνουν οι Shia LaBeouf, Tom Hardy και Jason Clarke αντίστοιχα. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει και μας τοποθετεί με αρκετή δόση ρεαλισμού στην περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης. Η σκληρή καθημερινότητα και η ανάγκη για επιβίωση των οικογενειών της εποχής κατέστησαν ως πρωταρχικό στόχο την παρασκευή και τη διακίνηση αλκοόλ.

Στο Lawless παρουσιάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις της Ποτοαπαγόρευσης, μία εκ των οποίων ήταν και η μάστιγα του οργανωμένου εγκλήματος (γκάνγκστερ). Ένας από τους μεγαλύτερους λαθρέμπορους οινοπνευματωδών ποτών που έδρασε στις ΗΠΑ από το 1925 έως το 1931 ήταν ο Αλφόνσο «Αλ» Καπόνε, στον οποίο γίνεται αναφορά στην ταινία. Τα αστρονομικά ποσά που κέρδιζαν από την ενασχόλησή τους με την παράνομη παραγωγή και διακίνηση αλκοόλ οδήγησε τους μαφιόζους της εποχής να απομακρυνθούν από την πορνεία και τα τυχερά παιχνίδια. Ένα βαρέλι μπύρας στοίχιζε μόλις 5 δολάρια και πωλούνταν το λιγότερο 55! Ο θεατής του Lawless θα μάθει πως λόγω της χρήσης όχι και τόσο καθαρών σκευών για την παραγωγή του, το αλκοόλ εκείνης της εποχής, περιείχε πολλά μέταλλα και άλλου είδους ακαθαρσίες που έκαναν τους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Η Αμερικανική κυβέρνηση είχε φτάσει σε σημείο να εφευρίσκει τρόπους ελέγχου της απαγόρευσης. Οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι διέταξαν τη δηλητηρίαση του αλκοόλ, ώστε οι παράνομοι πότες να φοβούνται την κατανάλωση έστω και ενός ποτού. Ο πόλεμος των χημικών της Ποτοαπαγόρευσης άφησε πίσω του περίπου 10.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με την ιστορία του Lawless, το ουίσκι υπήρξε το βασικό ποτό που διακινούνταν, και ως απαγορευμένο θεωρήθηκε το απόλυτο νέκταρ. Εκείνος που ήταν διατεθειμένος να θυσιάσει πολλά περισσότερα από την ίδια του τη ζωή αποκτούσε και τον έλεγχο της διακίνησης του πολύτιμου υγρού. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας παρουσιάζονται ως ανήμποροι να αντιδράσουν στη δίψα τους για εξουσία. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση του χάους, και νόμος και παράνομοι να έχουν μπλέξει τους ρόλους τους και να προσπαθούν να επιβληθούν με κάθε μέσο. Το Lawless παρουσιάζει σε δεύτερο πλάνο ιστορίες αγάπης, οι οποίες καλύπτονται από την ανάγκη του συγγραφέα να αναδείξει την ωμή πραγματικότητα και την προσωπική του ιστορία.

«Κάποτε, στην Ποτοαπαγόρευση, αναγκάστηκα να ζήσω για μέρες χωρίς τίποτε άλλο, παρά μόνο τροφή και νερό».
W.C. Fields , 1880-1946, Αμερικανός ηθοποιός & συγγραφέας