Ένα αποστακτήριο, ένας brand ambassador, δύο απίθανα gin και – επιτέλους – ένα απίθανο genever. Είπαμε τα πάντα για αυτά στο Juniper Craftsmanship.
φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός
Τι κοινό έχουν ο Franz de le Boe και ο Franciscus Sylvius με τους Ολλανδούς; Ποιός είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον άρκευθο, το αλκοόλ και το genever; Πώς σχετίζονται οι ψηλότεροι ανεμόμυλοι του κόσμου με την τέχνη της ζύμωσης των Κάτω Χωρών; Πώς συνετέλεσε μια όμορφη πόλη πλάι στο ποτάμι στην εξέλιξη των αλκοολούχων; Υπάρχει κάποιο πλαίσιο προδιαγραφών που πρέπει να ακολουθούν οι ποτοποιοί; Και τέλος πάντων τί ακριβώς είναι το genever;
Οι παραπάνω ερωτήσεις αποτέλεσαν το κάλεσμα για περισσότερους από 60 ανθρώπους, οι οποίοι με την προσδοκία να λάβουν απαντήσεις, γέμισαν τον χώρο του Kintsugiproject, πίσω από τη Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί, η εταιρεία Granikal διοργάνωσε το σεμινάριο με τίτλο Juniper Craftsmanship. Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν ο global brand ambassador του Sylvius Gin Johan Kersten και ο υπογράφων το κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή. Ο Johan Kersten, ήρθε από το Schiedam, ήτοι την γενέτειρα πόλη του genever, αλλά και του Boompjes genever, ειδικότερα, το οποίο και παράγεται από το 1658. Ο Johan έδωσε έμφαση στον σπουδαίο, ανεξάντλητο αρωματικό χαρακτήρα του Ολλανδικού Sylvius gin, παρουσίασε τη διαφορετικότητα του Gin and Jonnie gastro gin, ενώ χρησιμοποίησε τεχνικές rapid infusion και foaming προκειμένου να μας θυμίσει την επιρροή της κουζίνας στο bar, αλλά και την στενή σχέση του Gin and Jonnie με την υψηλή μαγειρική. Ο τρόπος παρασκευής του genever παρουσιάστηκε βήμα-βήμα και -έχω την εντύπωση πως και- ο Johan απόλαυσε την παρουσίασή μου για το Boompjes genever, ενός μοναδικού προϊόντος που, σαφώς, έλειπε από την Ελλάδα και -συνεπώς- η άφιξή του όφειλε να συνοδευτεί από αυτό το -πιστέψτε με- μοναδικό masterclass.