Select Page

New Arrival

JOHNNIE WALKER BLUE LABEL GHOST AND RARE GLENURY ROYAL

φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Ο Οίκος Johnnie Walker ανακοινώνει ένα νέο περιορισμένης έκδοσης ουίσκι, το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal. Πρόκειται για την τρίτη προσθήκη της σειράς Ghost and Rare, που περιλαμβάνει εξαιρετικά σπάνια ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσματα» που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους εδώ και αρκετά χρόνια. Η δημιουργία αυτή αποτελεί μια «απάντηση» στο πάθος που έχει ο Master Blender του Johnnie Walker, Jim Beverage με το να εξερευνά τις γευστικές νότες σπάνιων ουίσκι από τα αποθέματα του Johnnie Walker.

Στην καρδιά αυτού του εκλεπτυσμένου blend βρίσκεται το single malt Glenury Royal από τα Highlands της Σκοτίας, προερχόμενο από το ομώνυμο αποστακτήριο που ανέστειλε τη λειτουργία του το 1985. Ένα αποστακτήριο με πλούσια ιστορία στην παραγωγή εξαίρετων ουίσκι, ιδιαίτερα γνωστά για τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.

Με έτος ίδρυσης το 1825 από τον καπετάνιο Robert Barclay -μέλος του Σκοτσέζικου Κοινοβουλίου και ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε 1.000 μίλια σε 1.000 ώρες- το αποστακτήριο λίγο καιρό μετά το άνοιγμά του καταστράφηκε ολοσχερώς από μια μεγάλη πυρκαγιά. Όμως, σαν φοίνικας που αναγεννάται από τις στάχτες του ανοικοδομήθηκε και συνέχισε να ευδοκιμεί και πάλι. Υπό την αποφασιστική διεύθυνση του Robert Barclay, το Glenury Royal κατάφερε να είναι ένα από τα τρία συνολικά αποστακτήρια στη Σκοτία, τα οποία έχουν λάβει την τιμητική διάκριση του βασιλικού τίτλου. Σήμερα, το πνεύμα του καπετάνιου Barclay, συνεχίζει να «ζει» μέσα από τα ελάχιστα αποθέματα του σπάνιου αυτού αποστάγματος.

Ο Jim Beveridge συμπλήρωσε επίσης: «Η ομάδα μου κι εγώ είχαμε από καιρό στραμμένη την προσοχή μας σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο ουίσκι. Παρακολουθούσαμε προσεκτικά τα βαρέλια ωρίμανσής του, περιμένοντας την κατάλληλη χρονική στιγμή για να ανακαλύψουμε περαιτέρω το χαρακτήρα του».

Για τη δημιουργία αυτού του premium blend, η εξειδικευμένη ομάδα των blenders του Johnnie Walker με επικεφαλής τον Jim Beveridge, επέλεξε οκτώ συνολικά σπάνια ουίσκι. Εκτός από το Glenury Royal, περιλαμβάνονται δύο ακόμα ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσματα» που έχουν αναστείλει πλέον τη λειτουργία τους, το Cambus και το Pittyvaich. Στο γευστικό τους προφίλ απαντώνται έντονες νότες καραμέλας βουτύρου, που έρχονται σε απόλυτη αρμονία με την πλούσια φρουτώδη γεύση από γλυκά μήλα και βερίκοκα του Glenury Royal.

Πέντε ακόμα σπάνια ουίσκι, όπως το Glen Elgin, το Inchgower, το Glenlossie, το Cameronbridge και το Glenkinchie, συμπληρώνουν τη συλλογή των εκλεκτών malts που περιλαμβάνονται στο Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal.

To Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal, είναι ήδη διαθέσιμο στην Ελλάδα, με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 310 ευρώ (700 ml με 43,8 % αλκοόλ κατ’ όγκο).

“Αυτό που θέλαμε να κάνουμε εδώ και πολύ καιρό, ήταν να φέρουμε στην επιφάνεια ακόμα έναν κρυμμένο θησαυρό στον κόσμο του ουίσκι. Αυτή η πολυτελής νέα έκδοση, μας προσέφερε μια νέα ευκαιρία, να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα πολυάριθμα και φρουτώδη γευστικά στρώματα που βρίσκονται σε κάθε σταγόνα του Johnnie Walker Blue Label.”

Jim Beverage - Master Blender

About Johnnie Walker Blue Label:

Το Johnnie Walker Blue Label είναι ένα μοναδικό Scotch Whisky, που δημιουργείται από μια ομάδα εξειδικευμένων blenders. Μερικοί από αυτούς έχουν αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην τέχνη του blending. Με επικεφαλής τον δύο φορές Master Blender της Χρονιάς, Jim Beverage, επιλέγουν τα  πιο σπάνια whisky από τις τέσσερις γωνιές της Σκωτίας συμπεριλαμβανομένων και των πιο σπάνιων whisky  από αποστακτήρια που έχουν σταματήσει τη λειτουργεία τους εδώ και χρόνια.

Μόνο υψηλής ποιότητας ουίσκι, χρησιμοποιούνται για το blending του JOHNNIE WALKER BLUE LABEL, με 1 ανάμεσα σε 10,000 βαρέλια να θεωρείται επαρκές, ώστε να δώσει την ποιότητα, τον χαρακτήρα και το άρωμα στην εξαιρετική και χαρακτηριστική γεύση του Johnnie Walker Blue Label.

To Tasting Kit:

Δύο φορές (μόνο) είχα δοκιμάσει το Johnnie Walker Blue Label και είχαν ήδη περάσει 5 χρόνια από τη δεύτερη φορά. Από το Glenury Royal, δεν είχα την τύχη να δοκιμάσω κάποιο από τα περίφημα αποστάγματά του και ούτε περίμενα ότι θα γινόταν κάτι τέτοιο, αφού το ομώνυμο αποστακτήριο κατεδαφίστηκε πριν από μερικές δεκαετίες. Που αυτό το τελευταίο, συνεπάγεται πως ό,τι κυκλοφορεί από τα “μαγικά” του αποστάγματα έχει τεράστια αξία (και κόστος). Οπότε, όταν ένα πρόσφατο πρωϊνό, έλαβα το tasting kit που περιείχε το Blue Label και το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal, περίμενα πως και πως να σουρουπώσει, για να φτιάξω τις τέλειες συνθήκες για τη γευστική δοκιμή. Το μεν Johnnie Walker Blue Label αναμενόμενα ζωηρό και τυρφώδες, αλλά εντυπωσιακά μαλακό, πολυδιάστατο, πολύπλοκο και λείο. Το δε Glenury Royal, με αρώματα βανίλιας, καραμέλας βουτύρου και μελιού, σε συνδυασμό με τις νότες μαύρης σοκολάτας, φουντουκιού και φιστίκι Αιγίνης, μου επιβεβαίωσαν πόσο πολύ άξιζε η αναμονή για τη δοκιμή, αλλά και πόσο συγκλονιστικό είναι το να πίνει κανείς ένα ποτό, του οποίου μέρος του, ζυμώθηκε, αποστάχθηκε και ωρίμασε ανάμεσα σε τείχους που μπορεί να μην υπάρχουν πια, αλλά ζωντανεύουν αναπάντεχα. Ναι. Το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Glenury Royal, είναι ένα αναντικατάστατο ουίσκι «φάντασμα», με συμπαγή χαρακτήρα, που όμοιό του δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο Οίκος Johnnie Walker.

Share This