Select Page

Η Joanne Brown είναι η Senior Brand Ambassador για το Bruichladdich Distillery. Μας μίλησε για το επάγγελμά της και το αποστακτήριο που πρεσβεύει, κατά την διάρκεια του Athens Rum and Whisky Festival.

φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός.Joanne Brown.Joanne Brown

Η Joanne Brown είναι η Senior Brand Ambassador για το Bruichladdich Distillery, με ευθύνες τόσο για το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων Single Malt όσο και για το The Botanist Gin του Οίκου.  Η Joanne εντάχθηκε στο αποστακτήριο πριν από μια δεκαετία ως ξεναγός και εργάστηκε τόσο σε διοικητικούς όσο και σε εμπορικούς ρόλους. Τώρα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του Bruichladdich, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Ως καλεσμένη της εταιρείας ποτών Β.Σ. Καρούλιας, η Joanne Brown επισκέφθηκε την χώρα μας στο πλαίσιο του Athens Rum and Whisky Festival. Λίγο πριν το σεμινάριο του οποίου εισηγήθηκε, με θέμα “Παράδοση και μέθοδοι παραγωγής στο Bruichladdich”, μας μίλησε για το επάγγελμά της και το αποστακτήριο που πρεσβεύει.

  • Ποιό μέρος της δουλειάς σου θεωρείς πιο ενδιαφέρον;

Η δουλειά του ambassador συνδέεται άμεσα με την συναναστροφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Επίσης, χρειάζεται να ταξιδεύω συχνά και πολλές φορές να λείπω από το σπίτι μου για καιρό. Όλα αυτά μου αρέσουν πολύ. Αλλά λατρεύω να περνάω πολλές ώρες στο αποστακτήριο, εκεί όπου υπάρχει η εξέλιξη των αποσταγμάτων. 

  • Δεν είσαι μόνο η brand ambassador, αλλά εκπροσωπείς κατά κάποιον τρόπο ολόκληρο το  isle of Islay. Σωστά;

Ναι, είναι αλήθεια πως η νήσος του Islay είναι όλη μου η ζωή. Μεγάλωσα στο χωριό Port Charlotte στο Rhinns του Islay. Η οικογένεια μου είναι από το Octomore Farm, το χωριό όπου ο θείος μου, James Brown, καλλιεργεί το κριθάρι για την σειρά Octomore Islay Barley του αποστακτηρίου. Αν και πήγα για σπουδές στην Γλασκόβη, επέστρεψα ξανά στον όμορφο αυτόν τόπο. Το να δουλεύω για το αποστακτήριο του Bruichladdich ήταν μια φυσική εξέλιξη. 

  • Όποιος επισκέπτεται το website σας, διαβάζει το motto: WE BELIEVE TERROIR MATTERS. Όμως ταυτόχρονα, υποστηρίζετε ότι το Bruichladdich είναι η ζωντανή απόδειξη ότι οι παραδοσιακές περιοχές ουίσκι της Σκοτίας δεν έχουν κανένα νόημα. Αυτό μοιάζει λίγο οξύμωρο. Θα ήθελες να μας το εξηγήσεις; 

Φυσικά, πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Πράγματι, πιστεύουμε πολύ στο terroir, στον τόπο προέλευσης ενός ποτού. Πιστεύουμε ότι ένα απόσταγμα θα πρέπει να μπορεί να μας “μιλήσει” για το από πού προέρχεται και πού ωριμάζει. Πιστεύουμε με πάθος στο terroir – στην αυθεντικότητα, τον τόπο και την προέλευση, στην απόλυτη ανιχνευσιμότητα. Όμως, δεν μπορείς να το επιτύχεις αυτό, αν απλώς αναγράφεις την περιοχή πάνω στην ετικέτα, μέσα από ¨τυπικές” κινήσεις που ορίζει η διαδικασία. Αυτό που ουσιαστικά εννοούμε είναι πως οτιδήποτε είναι από το Islay θα έπρεπε να φτιάχνεται εκεί, όχι απλώς να μοιάζει σαν να είναι από εκεί ή να καλύπτει κάποιες προδιαγραφές. Είναι αυτονόητο για εμάς. Οι αγρότες μας γνωρίζουν κάθε ίντσα της γης τους και … κάθε σύννεφο στον ουρανό. Το νερό μας προέρχεται από το αγρόκτημα του αγρότη και του φίλου James Brown του Octomore, στο λόφο πίσω από την αποθήκη Port Charlotte. Το κριθάρι μας στεγνώνει στα υπόστεγα των αδελφών Wood, Andrew και Neil, επάνω στο δρόμο στο αγρόκτημα Octofad. Πιστεύουμε στην κοινότητα. 

  • Πόσοι άνθρωποι εργάζονται για το αποστακτήριο;

Αυτή τη στιγμή, το αποστακτήριο απασχολεί περισσότερους από 90 ανθρώπους, αλλά αυτό είναι ένα νούμερο που διαρκώς αυξάνεται.

  • Παρότι είσαστε ένα παραδοσιακό αποστακτήριο, εντούτοις έχω διαβάσει ότι πολλοί νέοι εργάζονται στις εγκαταστάσεις της μάρκας.  Είναι αυτός ένας λόγος που αυτοχαρακτηρίζεστε progressive; 

Ακριβώς. Θεωρούμε ότι μπορούμε να μείνουμε πιστοί στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής ουίσκι Islay. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να εργάζονται νέοι άνθρωποι, γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό για δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τους νέους στο νησί, να δουλεύουν για τον τόπο τους.