Η εταιρεία Β.Σ.Καρούλιας και το Difford’s Guide διοργάνωσαν στις 30 Μαΐου, στο Gazarte, ένα πρωτότυπο workshop με θέμα το Gin and Tonic.
φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός
Η εταιρεία Β.Σ.Καρούλιας και το Difford’s Guide διοργάνωσαν στις 30 Μαΐου, στο Gazarte, ένα workshop για το Gin και πιο συγκεκριμένα για το γνωστό long drink, το Gin Tonic. Με εισηγητή τον Ανδρέα Ματθίδη (AIWS, Εισηγητή Αποσταγμάτων, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων και Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Β.Σ.Καρούλιας) οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τις 5 διαφορετικές ετικέτες τζιν του Οίκου Καρούλιας, να γνωρίσουν τα διαφορετικά τόνικ της premium μάρκας αναψυκτικών Fever Tree, αλλά και να προβληματιστούν αναφορικά με την ανάμιξη των διαφορετικών αυτών gin με τα διαφορετικά τόνικ. Ο κύριος Ματθίδης αναφέρθηκε στην γκάμα των gin αλλά και σε αυτήν των tonic της εταιρεία Καρούλιας, δηλαδή στα:
- The Blue Beetle Gin London Dry (40% abv) με τα 18 + 1 botanicals, εμφιαλωμένο σε μικρές παρτίδες των 6.000 φιαλών.
- Bulldog London Dry Gin (40% abv), με πιο εξωτικά βοτανικά, όπως η λευκή παπαρούνα, το μάτι δράκου και τα φύλλα λωτού. Η απόσταξή του πραγματοποιείται στο αποστακτήριο G-J Greenall, που αποστάσει τζιν από το 1761.
- G’ Vine Gin (40% abv). Ένα ανατρεπτικό Distilled Gin από απόσταγμα σταφυλιού με βασικό botanical, για την αρωματοποίησή, του τον ανθό αμπέλου από το Cognac, στη Γαλλία.
- Finsburry London Dry Gin (47% abv), ένα από τα πρώτα ποιοτικά Gin που κυκλοφόρησαν το 1740 στην Αγγλία, δηλαδή πριν ακόμα από την εποχή του Gin Lane (1751).
- The Botanist Islay Dry Gin (46% abv), ένα distilled gin που θέλει να αναδείξει τη βοτανική κληρονoμιά της νήσου Islay, αλλά και το γεγονός ότι στο αποστακτήριο Bruichladdich δεν παράγονται μόνο (απίθανα) ουίσκι.
- Fever Tree Mediterranean Tonic, Elderflower Tonic και φυσικά το γνωστό Indian Tonic water του ξακουστού Οίκου, όλα προϊόντα με φυσική κινίνη που λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά το 2005 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εισηγητής στο workshop ήμουν και εγώ και είχα αναλάβει το “ζέσταμα” για την κουβέντα γύρω από το juniper spirit. Άλλωστε ξέρετε ποια είναι η φιλοσοφία μου: Ο bartender πρέπει να έχει την γνώση -πρώτα από όλα – για το τι είναι το τζιν και να έχει σαφή αντίληψη για το ποιες είναι οι κατηγορίες του. Μόνο τότε μπορεί να κατανοήσει την σημασία, του να διαθέτει διαφορετικές ετικέτες (διαφορετικές, όχι απαραίτητα πολλές), αλλά και να τις κατανείμει στο ράφι του. Επιπλέον, αυτό του δίνει την δυνατότητα να τα αποτυπώνει καλύτερα (τα gin) στο μυαλό του, αλλά και -ενδεχομένως- στη λίστα ποτών του. Με απλά λόγια, “ξέρεις τι έχεις και ξέρεις πώς να το προτείνεις”. Πόσο μάλλον, όταν αυτό που έχεις είναι και διαφορετικά τόνικ. Ποιο gin ταιριάζει καλύτερα με ποιο τόνικ;
Ξέρετε, το fever tree είναι το δέντρο στο οποίο οφείλουμε ουσιαστικά την ύπαρξη της κινίνης, της βασικής αρωματικής -πικρής- ουσίας κάθε τόνικ. Η κινίνη είναι αλκαλοειδές (και φθορίζουσα ένωση κάτω από λάμπες black light ή UV) του αποξηραμένου φλοιού του τροπικού δέντρου κιγχόνη (cinchona). Οι φαρμακευτικές ιδιότητες αυτού του φλοιού ήταν γνωστές για εκατοντάδες χρόνια στους Ινδιάνους του Περού και της Βολιβίας, που το χρησιμοποιούσαν ως αντιπυρετικό και κυρίως ως φάρμακο για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η κινίνη εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τα Βρετανικά στρατεύματα το 1820, χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες. Οι στρατιώτες που -ούτως ή άλλως – έπιναν gin, πρόσθεταν το τόνικ στο gin τους για να μπορούν να πίνουν, αυτό το θεραπευτικό τόνικ πιο εύκολα! Θεραπευτικά τρελό, έτσι;
Όπως και να χει, το Gin Tonic, έχει σήμερα οπαδούς σε όλο τον κόσμο και εκτιμάται ως long drink για τον “τραγανό”, ξηρό, αναζωογωνητικό, ελαφρώς πικρό και εσπεριδοειδή, αρωματικό, γεμάτο φυσαλίδες χαρακτήρα του. Ρωτήθηκα κατά τη διάρκεια του workshop πώς προτείνω να φτιάχνει κανείς ένα perfect gin tonic και πραγματικά πιστεύω ότι με καθαρά χέρια, ένα καθαρό παγωμένο ποτήρι, gin από την κατάψυξη και τόνικ από το ψυγείο, μπορεί κανείς να φτιάξει το καλύτερο gin tonic με απλά βήματα:
- Σε παγωμένο ποτήρι προσθέστε 50 ml παγωμένο gin
- Προσθέστε 100 ml τόνικ από το ψυγείο
- Προσθέστε τον πάγο προσεκτικά
- Προσθέστε ένα wedge lime (1/4) αφού κάνετε ελαφρύ squeeze στην επιφάνεια του ποτού
Στην αλληλεπίδραση που είχα με τους bartenders γύρω από το τραπέζι με τις γαρνιτούρες και τα gin αναπτύξαμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις: Ανάλογα με το gin που έχετε στη διάθεσή σας, πειραματιστείτε με τα τόνικ σας. Προτιμήστε τόνικ σε γυάλινα μπουκάλια, αντί των πλαστικών. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα αρωματικά χαρακτηριστικά των gin που διαθέτετε και προσπαθήστε να τα υποστηρίξετε προσθέτοντας το κατάλληλο κάθε φορά τόνικ. Συνδυάστε το με μια απλή, αλλά ταιριαστή γαρνιτούρα (φρέσκια ή αποξηραμένη) και προτείνετε στους πελάτες σας έξυπνους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, αν ένα gin βγάζει έντονα βοτανικό χαρακτήρα, προσθέστε μια γαρνιτούρα φρούτο (π.χ. φλούδα γκρέιπφρουτ ή ένα raspberry) και συνδυάστε το με το fever tree indian tonic. Ή αν το gin έχει πλούσιο προφίλ εσπεριδοειδών, τότε βάλτε αποξηραμένη λεβάντα για γαρνιτούρα και υποστηρίξτε το με το fever tree mediterranean tonic. Ένα perfect Gin Tonic πρέπει να είναι τέλειο. Και η τελειότητα απαιτεί χρόνο και πειραματισμό. Σας το λέω επειδή με ρωτήσατε. Και επειδή πιστεύω ότι μπορείτε να το κάνετε. Μπορείτε.