Select Page

Buffalo Trace: Από το εύφορο υποτροπικό κλίμα του Κεντάκι της Αμερικής, φτάνει και στην Ελλάδα!

φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Buffalo Trace

Όλα ξεκινούν από τα καλύτερα φυσικά συστατικά: διαλεγμένο με το χέρι καλαμπόκι από τοπικές φάρμες του Κεντάκυ και της Ιντιάνα μαζί με άλλους σπόρους όπως σίκαλη, σιτάρι και βύνη κριθαριού. Οι σπόροι στο Buffalo Trace ελέγχονται, μετρώνται και δοκιμάζονται. Έπειτα αλέθονται με σφυρόμυλο.
Λίγο πιο πέρα, ασβεστολιθικό νερό πολτοποίησης απ’ το Κεντάκυ, φρέσκο και πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, θερμαίνεται σε μια χύτρα ατμού. Μόλις το νερό φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, το καλαμπόκι βράζει για περίπου μια ώρα έως ότου έρθει η στιγμή να προστεθούν και οι άλλοι σπόροι. Αυτό επιτρέπει στα ενεργά ένζυμα να μετατρέψουν το άμυλο σε διαλυτή ζάχαρη. Το νέο μείγμα είναι τώρα ένας γλυκός πολτός, στον οποίος μόλις κρυώσει, προστίθεται μαγιά. Η ζάχαρη που υπάρχει στον πολτό τρέφει τη μαγιά ώστε να παράξει αλκοόλ και διοξείδιο του άνθρακα. Τα μοναδικά, πλούσια θρεπτικά συστατικά του αγνού ασβεστολιθικού νερού του Κεντάκυ που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εμπλουτίζουν επίσης τη μαγιά. Όλα τα Buffalo Trace ουίσκι υφίστανται αυτήν τη φυσική ζύμωση που διαρκεί ως και πέντε ημέρες.

Buffalo Trace

Ακολούθως, το ζυμωμένο μείγμα ή «μπύρα»,  πλήρες σε στερεά, εισέρχεται από την κορυφή ενός αποστακτήρα στήλης και κατέρχεται με φυσικό τρόπο. Ατμός από τον βυθό του αποστακτήρα ανεβαίνει και δημιουργεί υδρατμούς πλούσιους σε αλκοόλη. Αυτοί οι υδρατμοί επανα-συμπυκνώνονται και περνούν από δεύτερο, ασυνεχή αυτή τη φορά, αποστακτήρα, γνωστού και ως doubler. Αυτή η διαδικασία παράγει ένα πεντακάθαρο αλκοολούχο υγρό το οποίο θα μπει σε βαρέλια λευκής δρυός. Το ξύλο τους ξηραίνεται με αέρα, για 6 μήνες, και κάθε βαρέλι καψαλίζεται για 55 δευτερόλεπτα από ακάλυπτη φλόγα. Αυτό τραβάει τα φυσικά σάκχαρα της δρυός στην επιφάνεια και επιτρέπει στο ουίσκι να εισέρχεται σε βάθος και να παίρνει γεύση από το ξύλο.

Κάθε βαρέλι στο Buffalo Trace distillery ωριμάζει με ηρεμία στο πέρασμα του χρόνου, με μοναδικό τρόπο το καθένα, αποκτώντας ένα πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και τη χαρακτηριστική, δική του γεύση. Κάθε αποθήκη έχει μοναδικές ιδιότητες παλαίωσης που επιτρέπουν στα ουίσκι μας να ωριμάζουν διαφορετικά και να δημιουργούν μια ανεπανάληπτη ποικιλία γεύσεων. Από τούβλο, σε μέταλλο, θημωνιές σε τσιμεντένιες κατασκευές, μεγάλες ή μικρές. Επιπλέον, κατά τους κρύους χειμώνες, ατμός αντλείται μέσα στις αποθήκες. Αυτή η θερμότητα χαρίζει στο Buffalo Trace πρόσθετο χρόνο για να μαλακώσει στα δρύινα βαρέλια. Χρόνος που διαφορετικά θα ήταν χαμένος σε αδράνεια κατά τους ψυχρούς μήνες. Μετά από χρόνια ήσυχης παλαίωσης στις αιωνόβιες αποθήκες, κάθε ουίσκι πρέπει να περάσει την τελική δοκιμασία της γεύσης. Μόνο τότε εμφιαλώνεται το κάθε ουίσκι με τη μέγιστη προσοχή. Πολλές φιάλες γεμίζονται, σφραγίζονται και τους τοποθετούνται ετικέτες με το χέρι ακόμα και σήμερα.

Τιμώντας την παράδοση και αγκαλιάζοντας την καινοτομία στη διαχρονική τέχνη της παρασκευής ουίσκι, η Ποτοποιία Buffalo Trace έχει κερδίσει την ηγετική της θέση μεταξύ των θρυλικών αποσταγματοποιών ανά τον κόσμο. To Buffalo Trace εισάγεται και διανέμεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, μία από τις κορυφαίες εταιρείες οίνων και αλκοολούχων ποτών της χώρας. Μπορείτε να το βρείτε το εδώ, ανάμεσα από εκατοντάδες προϊόντα και ιδέες για δώρα.

 

Share This