Δοκιμάσαμε και φωτογραφίσαμε τα Boompjes Genever του ομώνυμου αποστακτηρίου. Γνωρίστε τα και αναζητείστε τα!
Ενδεχομένως να θυμόσαστε μερικοί από εσάς, το οδοιπορικό που κάναμε πριν από μερικά χρόνια στην πατρίδα του Genever και επικοινωνήσαμε, αρχικά, με αυτό το βίντεο. Μερικές μέρες στο Amsterdam, άλλες τόσες στο Schiedam και μια διανυκτέρευση στο Hasselt ήταν αρκετές για να συμφωνήσουμε με τον φωτογράφο Βαγγέλη Πατσιαλό, στο γεγονός ότι είχαμε ήδη μάθει όσα μπορούσαμε περισσότερο, για αυτό το απόσταγμα του οποίου η καταγωγή ακροβατεί ανάμεσα στο Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες. Η πληροφορία και οι φωτογραφίες που συγκεντρώσαμε από το House of Bols, το A. van Wees, το jenever museum, το Notaris, τα μικρά παραδοσιακά καπηλειά αλλά και το περίφημο μουσείο στο Hasselt μας γέμισαν το μυαλό και τις κάρτες SD αντιστοίχως. Η αγάπη των λαών για το genever μας έγινε σαφής όπου και αν πηγαίναμε, ενώ η γεύση των ξεχωριστών αποσταγμάτων που δοκιμάσαμε μας επιβεβαίωνε διαρκώς ότι ο κάθε παραγωγός είχε τον δικό του τρόπο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα ξανά, όταν για λογαριασμό του Genever Masterclass που διοργανώσαμε με τον Θάνο στο Baba au Rum, χρειάστηκε να ανασυγκροτήσω τις σκέψεις και τις σημειώσεις μου.
Σε εκείνο το ταξίδι και έπειτα στο εν λόγω masterclass, δοκιμάσαμε πολύ από το ποτό των Ολλανδών και των Βέλγων. Όχι όμως και τα genever του οίκου Boompjes με τα οποία για πρώτη φορά έβρεξα τα χείλη μου στο Athens Bar Show 2015.
Τα Boompjes genever παρασκευάζονται στην Ολλανδία, στο αποστακτήριο Onder De Boompjes, το δεύτερο σε παλαιότητα αποστακτήριο της χώρας. Ο οίκος παράγει τόσο νεαρό Jonge Jenever (περιεκτικότητας 10% σε moutwijn και 35% αλκοόλ) όσο και το πιο παραδοσιακό Old Dutch Genever (παλαιωμένο για 3 χρόνια, περιεκτικότητας 20% σε moutwijn, και 35% αλκοόλ, αρωματισμένο με άρκευθο και μανταρίνια). Όπως συνηθίζουν να κάνουν και άλλοι παραγωγοί genever στην Ολλανδία, έτσι και αυτοί του Boompjes, αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία παραγωγής από την επιλογή της πρώτης, τα δημητριακά, το άλεσμά τους σε τοπικούς μύλους, τη ζύμωση, την αποστακτική διαδικασία, την αρωματοποίηση, την παλαίωση, την ανάμιξη και την εμφιάλωση. Από άκρη σε άκρη in house παραγωγή δηλαδή.
Και στα δυο genever από το Onder De Boompjes, διέκρινα έντονα τα στοιχεία της βύνης, αρωμάτων εσπεριδοειδών, τη διακριτική παρουσία juniper berries, αλλά και τα πιο ζεστά αρώματα βανίλιας και γλυκόριζας. Βρήκα ιδιαίτερα εντυπωσιακό τον ενδιαφέροντα ξηρό χαρακτήρα του νεαρού genever, αλλά και το πιο “κρεμώδες” και λιπαρό προφίλ του Od Dutch genever.
Και τα δυο προϊόντα εισάγονται και διανέμονται στην Ελλάδα από την εταιρεία Granikal.