Select Page

Πήγαμε στο Box Athens, στην οδό Πειραιώς και απολαύσαμε είκοσι bartenders που ήθελαν να αφήσουν την δική τους … κληρονομιά. Ο ελληνικός ημιτελικός Bacardi Legacy 2019, ολοκληρώθηκε. Διαβάστε τι έγινε.  
 Legacy 2019

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν δηλαδή ανακοινώθηκε η παγκόσμια έναρξη του διαγωνισμού BACARDÍ Legacy 2019. Οι πιο τολμηροί επαγγελματίες bartenders, έστειλαν τις συνταγές τους και οι πιο καλά προετοιμασμένοι, είχαν ραντεβού για να αναμετρηθούν στις 12 Δεκεμβρίου, στο Box Athens της οδού Πειραιώς. Οι συμμετοχές δεν ήταν λίγες και συνεπώς ούτε και οι διαγωνιζόμενοι του ημιτελικού: Είκοσι, ναι 20 bartenders από όλη την Ελλάδα, διάβασαν, έψαξαν, πειραματίστηκαν, άνοιξαν τα βιβλία τους, συμβουλεύτηκαν το διαδίκτυο, εμπνεύστηκαν από τον Αντώνη Μαντζαρίδη και τη Μάρφη Μπαλή, μελέτησαν πετυχημένες συνταγές, από Bacardi Legacy διαγωνισμούς των περασμένων ετών και εμπλούτισαν με μπόλικη φαντασία τις ιστορίες τους. Οι τελευταίες, άλλοτε πραγματικές και άλλοτε πλασματικές, είχαν πάντοτε ως κεντρική ιδέα το ρούμι, τον Οίκο Facundo Bacardi και τον όρο διαχρονικότητα ενός κοκτέιλ. Τις ιστορίες αυτές, έφεραν στην Αθήνα, παρέα με τα εργαλεία του bar τους, τα πολύτιμα ποτήρια τους, τις φορεσιές τους και τον καλύτερο τους εαυτό. Και τα παρουσίασαν όλα μαζί, σε γλώσσα αγγλική και σε χρονικό διάστημα που δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 8 λεπτά, στους 3 έμπειρους κριτές. Έμπειρους, γιατί και οι τρεις τους έχουν τεράστια εμπειρία στο χώρο του bar, αλλά και σε διαγωνισμούς κοκτέιλ μεγάλης εμβέλειας.

Τον διαγωνισμό, παρουσίασε o Bacardi Brand Ambassador στην εταιρεία Άμβυξ, Κωνσταντίνος Καπνιάρης, ενώ τους 20 διαγωνιζόμενους, αξιολόγησαν οι κριτές: Άρης Μακρής (έως πρόσφατα head Bartender/Manager στο παριζιάνικο Syndicat des Alcools Francais), ο Marco Corallo (Beverage Manager στο Caesars Palace Bluewaters του Dubai) και η Metinee Kongsrivilai (UK Brand Ambassador Bacardi Martini).

Legacy 2019

Οι διαγωνιζόμενοι, με τη σειρά που εμφανίστηκαν, ήταν οι:

 • Ευάγγελος Χαντής με το cocktail του Esperanza, που «έσπασε τον πάγο», κάνοντας μια καλή εκκίνηση. Ο Χαντής, χρησιμοποίησε Bacardi 8 Anos, με ένα χειροποίητο σιρόπι από φύλλα δάφνης, ενώ στην ιστορία του έκανε αναφορά στην Πανδώρα και στον Προμηθέα.
 • Γιάννης Βαβαδάκης με το cocktail του Curiosity, μια θαρραλέα παραλλαγή του κλασικού Tiki cocktail Mai Tai, σερβιρισμένο σε ένα μεταλλικό μαύρο ματ ποτήρι.
 • Αγάπη Πετροπούλου, η μοναδική γυναίκα που διαγωνίστηκε, έκανε εμφανή την πρόοδό της, σε σχέση με την –επίσης πολύ καλή- περσινή της παρουσίαση. Η Πετροπούλου παρουσίασε το cocktail της με το πανέξυπνο όνομα «My Tie».
 • Ζάχος Κυρίτσης, με το cocktail του Tabula Rasa, ο οποίος ήταν, όπως πάντα, άνετος και συγκροτημένος. Ο Ζάχος χρησιμοποίησε syrah κρασί στην συνταγή του και πρόσθεσε ένα ice block με αλατισμένο νερό στο πρωτότυπο ποτήρι του.
 • Γιάννης Αρίδας με το cocktail του Hora Dorada, ένα Long Drink βασισμένο σε Bacardi 8 Anos και αραιωμένο με Three Cents Gentlemen’s Soda.
 • Σπύρος Γλινός με το cocktail του EVA, βασισμένο στο Bacardi Carta Blanca.
 • Δημήτρης Κορρές, ο οποίος έχοντας, επίσης, εμπειρία, από την περσινή του συμμετοχή στον διαγωνισμό, έφτιαξε ένα shrub cocktail, με το όνομα «Truffaldino», χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, λικέρ ροδάκινου, ξύδι βαλσάμικο και λάδι τρούφας.
 • Παναγιώτης Σωτηρίου με το cocktail του Phoenix, σερβιρισμένο σε ποτήρι τύπου flute champagne.
 • Κωνσταντίνος Γεωργίου, με το Long Drink του El Caribe, βασισμένο σε Bacardi Carta Blanca, στο οποίο πρόσθεσε αυτοσχέδιο cordial καρύδας.
 • Γιώργος Aγκέεβ, ένας rookie, μεν, άνετος δε, διαγωνιζόμενος, με το cocktail του Origen Del Legado.
 • Γιώργος Ασημένος, με το cocktail του El Profesor, ένα πλούσιο sour.
 • Δημήτρης Καϊταλιδης με το cocktail του Pioneer, μέρος του οποίου το έδωσε στους κριτές για να κάνουν shaking!
 • Λαέρτης Γκίνης, με το cocktail του Rozita.
 • Αλέξανδρος Ψαράς, με το cocktail του Lydia.
 • Μιλτιάδης Μιχωλός, με το cocktail του Un poco de Magia.
 • Φίλιππος Τασούλας με το cocktail του Genesis, με Bacardi Carta Blanca, φύλλα βασιλικού, αλατισμένο (!) αψέντι και αφρώδες κρασί.
 • Αντώνης Τσακίρης με το cocktail του El Silencio, συμμετέχοντας για τρίτη χρονιά στον διαγωνισμό, ήταν γεμάτος αυτοπεποίθηση και σοβαρότητα.
 • Τάσος Σούνδιας, με το cocktail του Exis και ένα concept που το είχε δουλέψει αρκετά καλά.
 • Κωνσταντίνος Ριστάνης με το ξηρό, ρουστίκ, κομψό cocktail του να παίρνει το όνομα της κόρης του (Ίριδας) Iris.
 • Χρήστος Καμβάκης με το cocktail του First Time.

Legacy 2019

Οι τρεις Έλληνες bartenders που διακρίθηκαν, θα διαγωνιστούν στην επόμενη φάση σε μερικούς μήνες, ώστε να προκύψει μόνος ένας/μία που θα διαγωνιστεί με τα ελληνικά χρώματα στον Παγκόσμιο τελικό του Bacardi Legacy, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Τα τρία βραβεία των φιναλίστ για την επόμενη φάση απονεμήθηκαν στους:  Αγάπη Πετροπούλου (A for Athens), Κωνσταντίνο Ριστάνη (Spitaki Cocktail Bar, Ιωάννινα) και Φίλιππο Τασούλα (Odori Vermuteria di Atene).

Legacy 2019

Από προσωπική εμπειρία στους διαγωνισμούς κοκτέιλ, οφείλω να πω, ότι η διοργάνωση αυτή ήταν άριστη σε όλα τα στάδια. Δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός, τέτοιου επιπέδου, με 20 συμμετέχοντες, οι οποίοι αξίζουν να τους παρέχεται οτιδήποτε χρειάζονται εγκαίρως, αλλά και να αντιμετωπιστούν ισότιμα. Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, στην εταιρεία Άμβυξ και στους 20 διαγωνιζόμενους που εκπροσώπησαν τον εαυτό τους επάξια. Καλή δύναμη στους 3 νικητές, για το δύσκολο έργο που τους περιμένει. Εμείς, δεν έχουμε παρά να παρακολουθούμε τις ενέργειές τους για όλο το επόμενο διάστημα και να υποστηρίζουμε το My Tie, το Genesis και το Iris. Καλή αντάμωση!