Select Page

Προσπαθώντας να ξεπεράσω το αρχικό μούδιασμα, από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και πάντα με την ελπίδα και την ευχή να βγούμε όλοι υγιείς, χωρίς απώλειες, συχνά σκέφτομαι, πώς θα είναι μετά. Αφήνοντας στην άκρη τις οικονομικές επιπτώσεις, αναρωτιέμαι αν θα ξανά αφεθούμε, ως άνθρωποι, αν θα αγγιζόμαστε ή θα συνωστιζόμαστε. Αν θα καθίσουμε ξανά στο ίδιο τραπέζι με αγνώστους, χωρίς να νιώθουμε ένα μικρό κράτημα ή φόβο. Θα ξαναδούμε, άραγε, ανθρώπους να χορεύουν αγκαλιασμένοι στα bar ή όλο αυτό θα μας σημαδέψει τόσο, ώστε οι μάσκες και το αποστειρωμένο περιβάλλον να αποτελούν καθημερινή αναγκαιότητα; ‘Όλα αυτά θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον, αλλά πριν φτάσουμε εκεί, αυτό που πραγματικά μου είναι βαρύ, είναι ότι τελικά, ως είδος, δεν τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά. Από τη μια έχουμε φέρει στα όρια του το οικοσύστημα, που μοιραζόμαστε με τα άλλα ζωάκια. Οι φυσικές καταστροφές αποτελούσαν καθημερινότητα στις ειδήσεις των προηγούμενων βδομάδων και, παρόλο που μας θυμίζουν πόσο πραγματικά αδύναμοι είμαστε, απέναντι στη φύση, αντί να κάνουμε ριζικές αλλαγές στη ζωή μας, αναλωνόμαστε σε μικρο-συζητήσεις, για το αν φταίνε τα πλαστικά καλαμάκια ή οι σακούλες από τα σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη, δεν βλέπω το ανθρώπινο είδος να προσπαθεί να εξαλείψει την πείνα, την φτώχεια, τις αρρώστιες ή τους πολέμους και ενωμένο πια, να βαδίζει προς την φώτιση. Αν έχετε παρατηρήσει, τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε σταματήσει να μιλάμε για τον πόλεμο που γίνεται δίπλα μας. Ίσως να μην ξέρουμε πλέον, καν, γιατί γίνεται και ποιος πολεμάει ποιόν. Τον θεωρούμε δεδομένο, τον πόλεμο, και απλά, προσπαθούμε να χειριστούμε τις συνέπειές του, ο καθένας από την αυλή του. Μια ολόκληρη Ήπειρος ψάχνει να βρει τι θα κάνει κάποιες χιλιάδες ανθρώπων που έρχονται να ζήσουν εδώ. Μια ολόκληρη Ήπειρος σιωπά στην φρίκη του πολέμου και μιλάει μόνο με αριθμούς και διαθεσιμότητες.

Πολλές σκέψεις για μεγάλες συζητήσεις και δεν είναι η ώρα για να πάρουμε θέσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Σε αυτό είμαστε πολύ καλοί · στο να παίρνουμε θέση απέναντι σε οτιδήποτε εμείς θα το κάναμε διαφορετικά. Το διαδίκτυο είναι χωρισμένο σε δυο μεγάλες ομάδες· Η πόλωση είναι παντού και η έχθρα, μεταξύ των διαφορετικών απόψεων, μεγαλώνει και γίνεται πιο έντονη ακόμα και για τα πιο αδιάφορα ζητήματα.

Ας το παραδεχτούμε. Δεν συμπαθούμε και πολύ ο ένας τον άλλον, ούτε θέλουμε να κάνουμε το σωστό. Αν θέλαμε, θα έπρεπε καταρχάς να σκύψουμε το κεφάλι μας και να ζητήσουμε συγγνώμη. Ο άνθρωπος ειναι η απάντηση, όποια και αν ειναι η ερώτηση, αλλά ας μην κάνουμε μόνο τις εύκολες ερωτήσεις, αυτές που μας βολεύουν. Ισως αν χαμηλώσουμε τον εγωισμό μας και παραδεχτούμε τα λάθη μας, να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε κιόλας. Καλή δύναμη σε όλους και ραντεβού στις μπάρες και τα τραπέζια να συνεχίσουμε την συζήτηση.

Διονύσης Πολάτος

Bartender @ Ipitou streetbar

ΣΧΕΤΙΚΑ  ΒΙΝΤΕΟ & ΑΡΘΡΑ:

IPITOU cocktail menu

Τήνος: Aegean Cocktails & Spirits 2018

Share This