Spiritint: το χρώμα στη γευσιγνωσία

«Η αίσθηση της όρασης και η ερμηνευτική αντίληψη του χρώματος παίζει πρωταρχικό ρόλο στη γευσιγνωσία. Είναι το πρώτο στάδιο αξιολόγησης των οινοπνευματωδών.»

της Κωνσταντίνας Πατσιαλού*  

χρώμα_huntingspirits.tv

Η αλήθεια είναι πως, όταν ο Σπύρος μου ζήτησε να ασχοληθώ με τον χρωματικό χαρακτήρα των αποσταγμάτων, σκέφτηκα ότι μπορεί, μεν, ένα από τα αγαπημένα μου αντικείμενα μελέτης να είναι το χρώμα, αλλά τι γνωρίζω η ίδια για τα αποστάγματα; Μου φάνηκε ένα δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο το θεώρησα πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα έπρεπε να εξετάσω το συγκεκριμένο θέμα ακριβώς από αυτή τη σκοπιά. Τη χρωματική. Άλλωστε το χρώμα αφορά την εμφάνιση ενός ποτού, και η εμφάνιση αποτελεί βασικό κριτήριο αξιολόγησης – γευσιγνωσίας (appearance, nose, palate). Έτσι, αποφάσισα να μάθω περισσότερα για εκείνα τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της εμφάνισης, και πιο συγκεκριμένα τους παράγοντες που προσδίδουν τον χαρακτήρα της όψης του. Οι παράγοντες αυτοί αναφέρονται ως: 1. διαύγεια, 2. ένταση και 3. χρώμα, και περιγράφουν την όψη κάθε αποστάγματος¹, και οι οποίοι παραλληλίζονται αντίστοιχα με τις φυσικές ιδιότητες του χρώματος, δηλαδή 1. τον κορεσμό (αναφέρεται στην καθαρότητα και διαύγεια ενός χρώματος – τα χρώματα χαρακτηρίζονται από καθαρά έως μουντά), 2. τη φωτεινότητα (αναφέρεται στο πόσο ανοιχτό ή σκούρο είναι ένα χρώμα) και 3. την απόχρωση (αναφέρεται στα μοναδικά χαρακτηριστικά ενός χρώματος, τα οποία βοηθούν στην οπτική διαφοροποίησή του από κάποιο άλλο χρώμα). Τολμώντας μία σύγκριση των παραπάνω κατηγοριών θα έλεγα ότι:

  • Η διαύγεια στα αποστάγματα αναφέρεται στην καθαρότητα (όπως και στον κορεσμό των χρωμάτων) με την έννοια της διαφάνειας, της ιδιότητας δηλαδή του καθαρού σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορείς να βλέπεις διαμέσου αυτού. Σε αντίθετη περίπτωση τα οινοπνευματώδη υγρά χαρακτηρίζονται ως ομιχλώδη ή θολά (κατ’ αντιστοιχία του μουντού στο χρώμα). Επιπλέον, όσο πιο καθαρό τόσο πιο λαμπερό είναι το απόσταγμα.
  • Η ένταση στο απόσταγμα αναφέρεται στο πόσο ανοιχτόχρωμο (το πιο ανοιχτό είναι το χρώμα του νερού) ή πόσο σκουρόχρωμο είναι. Επομένως, θα μπορούσα να αντιστοιχίσω τον παράγοντα αυτό με την φωτεινότητα του χρώματος.
  • Το χρώμα αφορά στην οπτική διαφοροποίηση των αποσταγμάτων με βάση την απόχρωση. Στην περίπτωση αυτή ως χρώμα δηλώνεται και το άχρωμο.

Η αίσθηση της όρασης και η ερμηνευτική αντίληψη του χρώματος παίζει πρωταρχικό ρόλο στη γευσιγνωσία. Είναι το πρώτο στάδιο αξιολόγησης των οινοπνευματωδών. Θα επιχειρήσω, λοιπόν, μέσα από αυτή τη στήλη, να περιγράψω την όψη του περιεχομένου ενός ποτηριού με βάση την εικόνα του και στηριζόμενη στα όσα αναφέρθηκαν για το χρώμα, καθώς και στην επιλογή ενός αντιπροσωπευτικού αποστάγματος για κάθε περίπτωση. Μείνετε συντονισμένοι…

* Η Κωνσταντίνα Πατσιαλού είναι πτυχιούχος του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών της ΠΑ.ΤΕ.Σ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Πάτρας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Α.Π.  Η διπλωματική της είχε σαν κύριο αντικείμενο μελέτης το χρώμα, ως έννοια και ως δομικό στοιχείο μιας σύνθεσης. Η περιγραφή της γύρω από τον τρόπο με τον οποίο το χρώμα γίνεται αντιληπτό εντυπωσίασε, ενώ η γραφή της στον δικό της χώρο δημιούργησε σαματά. Η Κωνσταντίνα Πατσιαλού, είναι -πάνω από όλα- αδερφή μου. Και δέχτηκε να μας βοηθήσει στην ανάλυση ενός θέματος, που συχνά, στη γευσιγνωσία, το προσπερνάμε: Το Χρώμα.

¹ Wine & Spirit Education Trust – WSET, 2013

Spyros Patsialos
Γνωστός και ως Gin Guru, είναι ο δημιουργός του huntingspirits.tv. Υπήρξε bartender από το 2000 ως το 2014 και γράφει για το αλκοόλ από το 2009. Το 2010 κατέλαβε την 6η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό του G’Vine και από τότε εξειδικεύεται στο Gin. Έχει διατελέσει κριτής σε δεκάδες διαγωνισμούς cocktail στην Ελλάδα, αλλά και στην Ibiza και την Κύπρο. Το 2011 επιλέχθηκε για τη συμμετοχή του στο project του ούζου “πλωμάρι” και το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα για το Campari Worldwide Negroni Project. Από το 2009 γράφει για το αλκοόλ και τα κοκτέιλ. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε free press, στο FINE Drinking Magazine και στο Bars and Coffee Magazine.
Spyros Patsialos
%d bloggers like this: