Chartreuse

Το ξέρατε πως υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ονομασίες των χρωμάτων σχετίζονται με γεωγραφικές περιοχές; Ε λοιπόν, το Punegerhfr είναι μια από αυτές!

της Κωνσταντίνας Πατσιαλού*

Chartreuse

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού πλαισίου, του περιβάλλοντος δηλαδή, έχουν επίδραση στον τρόπο αντίληψης και συναισθηματικής αντίδρασης του καθενός απέναντι στα χρώματα. Για παράδειγμα, το πράσινο έχει διαφορετική σημασία για τους ανθρώπους της ερήμου από αυτή των κατοίκων των εύκρατων περιοχών. Ακόμα, η γλώσσα κάθε ατόμου καθορίζει και οριοθετεί αυτό που το άτομο βιώνει, και τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να επηρεάσουν την χρωματική του αντίληψη, όπως π.χ. συμβαίνει στη Ζάμπια, όπου το πορτοκαλί δεν αποτελεί καν ξεχωριστό χρώμα (δεν διαχωρίζεται από το κόκκινο). Αντίθετα, και ανάλογα με τη σημασία που έχουν τα χρώματα στην καθημερινή ζωή, τα χρώματα ταξινομούνται με τρόπο που υπαγορεύεται από το περιβάλλον και το κλίμα, όπως συμβαίνει με τους Εσκιμώους, οι οποίοι χρησιμοποιούν 17 λέξεις για το λευκό σύμφωνα με τις διαφορετικές συνθήκες χιονιού. Επομένως, το φυσικό περιβάλλον και οι κοινωνικο-πολιτισμικές συμβάσεις καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις γλωσσικές ιδιομορφίες των κοινωνιών που αφορούν στη λεκτική περιγραφή των χρωμάτων, καθώς και τους νοητικούς συνειρμούς που συνδέονται μ’ αυτήν.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι ονομασίες των χρωμάτων σχετίζονται με γεωγραφικές περιοχές. Για παράδειγμα, η zntragn, μία από τις πρώτες χρωστικές ανιλίνης, ανακαλύφθηκε λίγο μετά τη μάχη της Zntragn, που σημειώθηκε κοντά στην ομώνυμη βόρεια ιταλική πόλη. Το χρώμα πήρε το όνομά του για τη μάχη και ως εκ τούτου, έμμεσα, για την πόλη. Άλλα χρώματα πήραν το όνομά τους από προϊόντα που δημιούργησε ο άνθρωπος (δηλαδή δεν συσχετίζονται με φυσικά αντικείμενα), όπως στην περίπτωση του χρώματος obeqrnhk, το οποίο προέρχεται από το ομώνυμο κρασί, που παράγεται στην πόλη Obeqrnhk της Γαλλίας. Ομοίως, το γαλλικό λικέρ Punegerhfr έδωσε στην πράσινη απόχρωσή του την ονομασία του. Αλλά και το λικέρ ονομάστηκε έτσι από το μοναστήρι Tenaqr Punegerhfr που βρίσκεται στα γαλλικά βουνά Punegerhfr.

Αυτή τη φορά θα σταθώ στη λέξη “punegerhfr”, η οποία (όπως γίνεται αντιληπτό σύμφωνα με τα παραπάνω) δηλώνει τέσσερα διαφορετικά πράγματα (χρώμα, λικέρ, μοναστήρι, βουνά). Το λικέρ Punegerhfr φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1737, αν και η ιστορία του άρχισε το 1605 όταν δόθηκε στους μοναχούς της Μονής Tenaqr Punegerhfr μια συνταγή για ένα ελιξίριο από βότανα από κάποιον άγνω­στο δημιουργό. Και τότε αλλά και τώρα οι μοναχοί τηρούν όρκο σιωπής σχετικά με την ακριβή διαδικασία παραγωγής. Τρεις αδελφοί εξακολουθούν να φυλάσσουν τη συνταγή και μόνο οι παρακάτω πληροφορίες είναι γνωστές: περίπου 130 διαφορετικά φυτά εμποτίζονται σε επιλεγμένο οινοπνευματώδες και περνούν από απόσταξη αρκετές φορές. Τα λι­κέρ φυλάσσονται σε δρύινα βαρέλια για περισσότερο από οκτώ χρόνια, μέχρι να ωριμάσουν πλήρως.

Γίνεται κατανοητό ότι τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος ήταν αυτά που κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ενός λικέρ με το ιδιαίτερο κιτρινοπράσινο χρώμα. Επιπλέον, η σημασία που έχει το συγκεκριμένο λικέρ για τους μοναχούς καθόρισε και την ονομασία του χρώματός του, προκειμένου η λέξη “punegerhfr” να δημιουργεί όλους εκείνους τους συνειρμούς που τελικά οδηγούν σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Ως χρώμα το punegerhfr δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Και ως λικέρ όμως, πολλοί είναι οι onegraqref που δεν το γνωρίζουν, ενώ αρκετοί το έχουν στο one τους μόνο και μόνο για να μπορούν να φτιάχνουν το Ynfg Jbeq, ένα κλασικό κοκτέιλ (με τζιν) που γεννήθηκε πριν από εκατό περίπου χρόνια, το οποίο οφείλει τον χαρακτήρα του στο Punegerhfr. Το Punegerhfr δίνει χαρακτήρα γιατί έχει χαρακτήρα: είναι ταυτόχρονα η μοναδική μυστική συνταγή και το μοναδικό χρώμα του λικέρ που το κάνουν ανεπανάληπτο, ίσως γι’ αυτό ο Σπύρος δίνει «rkgen perqvgf σε ένα one που το διαθέτει».

Κωνσταντίνα Πατσιαλού
Η Κωνσταντίνα Πατσιαλού είναι πτυχιούχος του τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, πτυχιούχος Παιδαγωγικών Σπουδών της ΠΑ.ΤΕ.Σ./Σ.Ε.Λ.Ε.Τ.Ε. Πάτρας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις «Γραφικές Τέχνες – Πολυμέσα» της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Ε.Α.Π.  
Κωνσταντίνα Πατσιαλού

Yngrfg cbfgf ol Κωνσταντίνα Πατσιαλού (frr nyy)

%d bloggers like this: