Select Page

Η ταινία με τίτλο “The Angels’ Share” μας μυεί στον κόσμο του ουίσκι, μέσα από τον περιθωριοποιημένο νεαρό κόσμο της αγγλικής επαρχίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

“Είναι ένα ιερό μέρος: θα επισκεφτούμε ένα αποστακτήριο”
“Στον πρώτο χώρο που θα δούμε γίνεται η πολτοποίηση”
“Μόλις προσθέτουμε τη μαγιά γίνεται η ζύμωση”
“Εδώ συμβαίνει όλη η μαγεία σε αυτούς τους 4 αποστακτήρες”
“Γίνεται μια μικρή αντίδραση ανάμεσα στο ξύλο και στο οινόπνευμα”

Αν οι παραπάνω φράσεις δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα, τότε μην δείτε την ταινία με τίτλο “Τhe Angels’ Share”. Στην ορολογία των αποσταγμάτων, το «Μερίδιο των Αγγέλων» (Angels’ Share) είναι το ποσό του αλκοόλ που εξατμίζεται από τα βαρέλια κατά τη διάρκεια της παλαίωσης. Η ποσότητα της αλκοόλης που «χάνεται» κατά την ωρίμανση του ουίσκι στην Σκωτία, αντιστοιχεί περίπου στο 2% αλλά μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερο σε θερμότερες χώρες. Στην περίπτωσή μας όμως, “The Angels’ Share” είναι μια ταινία που διαδραματίζεται στη Γλασκώβη και που μας μυεί στον κόσμο του ουίσκι, μέσα από τον περιθωριοποιημένο νεαρό κόσμο της αγγλικής επαρχίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο 78χρονος Άγγλος σκηνοθέτης Ken Loach, ο οποίος παράγει  κινηματογράφο τα τελευταία 40 χρόνια, μαζί με τον τακτικό του συνεργάτη, τον σεναριογράφο Paul  Laverty,  μας παρουσιάζουν την ταινία “The Angels’ Share”. Παρακολουθώντας την γινόμαστε μάρτυρες μιας παρέας που έχει μονίμως μπλεξίματα με τον νόμο. Όμως, όλες αυτές οι αναποδιές παρουσιάζονται μέσα από τα μάτια του σκηνοθέτη με μία δόση ελπίδας και συνεχούς προσπάθειας  για μία καλύτερη ζωή. Σαν ταινία δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις κωμωδία ή δράμα, καθώς ο Loach ακροβατεί δεξιοτεχνικά ανάμεσα στο αστείο αλλά και στη σκληρή καθημερινότητα με τις δυσκολίες του νέου ανθρώπου που αδυνατεί να βρει δουλειά, αλλά τελικά  με πείσμα και τόλμη καταφέρνει, αν και με όχι πάντα νόμιμα μέσα, να γευτεί το κομμάτι της  ευτυχίας που του αναλογεί.
Ο Paul Laverty σε συνέντευξή του αναφέρει ότι ο πρωταγωνιστής, Paul Brannigan (που υποδύεται τον Robbie), έχει εκτίσει ποινή  φυλάκισης και όταν ήρθε για οντισιόν είδε σε αυτόν όλα τα χαρακτηριστικά του ήρωα που είχε πλάσει, ο οποίος αν και δεν είχε ποτέ εμπειρία στην ηθοποιία κατάφερε να αντεπεξέλθει καταπληκτικά. Ο Robbieπαρουσιάζεται σαν ένας επαναστάτης, νέος με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες  της γενιάς του, ο οποίος αποφασίζει να τα καταφέρει μετά από κάτι αναπάντεχο που συμβαίνει στη ζωή του. Ο δημιουργός της ταινίας  διαλέγει να μην πάρει θέση στο αν είναι ή όχι μεμπτό το να διεκδικείς  και να παίρνεις αυτό που πιστεύεις ότι σου αξίζει , άσχετα με τον τρόπο που το κερδίζεις τελικά. Άλλωστε, είναι άραγε έγκλημα το να αρπάζεις την ευκαιρία , όταν ζούμε σε έναν κόσμο που δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να αγοράσουν ένα βαρέλι ουίσκι , εξαίσιο μεν, αλλά αξίας 1,2 εκατομμυρίων λιρών; Επιπλέον, ο Charlie Maclean, γνωστός γευσιγνώστης ουίσκι που ουσιαστικά “παίζει” τον εαυτό του,  αν και για πρώτη φορά μπροστά από τις κάμερες,  έχει μία παρουσία καταλυτική στην μετέπειτα εξέλιξη του ήρωα.
Το θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από μία δημοπρασία ουίσκι, και ένα βαρέλι Malt Mill κάνει την εμφάνιση του. Φυσικά η ιστορία είναι φανταστική. Το Malt Mill υπήρξε όντως ένα από τα πιο φημισμένα αποστακτήρια,  που χτίστηκε το 1908 και λειτούργησε έως το 1962. Ωστόσο, υπάρχει ένας μύθος ότι έχει διατηρηθεί ένα μπουκάλι από το τελευταίο απόσταγμα. Συγκεκριμένα λέγεται ότι τον Ιούνιο του 1962 κάποιος πήρε ένα δείγμα από το απόσταγμα εκείνης της χρονιάς, το έβαλε σε ένα μπουκάλι, έγραψε μία ετικέτα με το χέρι, το σφράγισε και το τοποθέτησε σε ένα ντουλάπι. Ως εκ τούτου, το περιεχόμενο αυτής της φιάλης δεν είναι ουίσκι, διότι ποτέ δεν έχει περάσει τα απαιτούμενα τρία χρόνια σε ένα βαρέλι βελανιδιάς.  Το απόσταγμα αυτό αντιπροσωπεύει, όμως, ένα μικρό κομμάτι ιστορίας και η ταινία τού έδωσε ιδιαίτερη σημασία.
Το Angels’ Share θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλός κινηματογράφος με απλούς καθημερινούς ήρωες, που όμως τελικά καταφέρνει και μαγεύει. Δεν απευθύνεται μόνο σε κοινό με συγκεκριμένα  γούστα, αλλά και σε ανθρώπους που μότο τους έχουν ότι πρέπει να προσπαθείς για το καλύτερο στη ζωή σου. Ανθρώπους που δίνουν και παίρνουν δεύτερες ευκαιρίες, οι οποίοι δείχνουν ότι θα έρθει και η δική σου στιγμή να πάρεις το… μερίδιό σου. Η ταινία απέσπασε το 2012 το βραβείο Επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών.