Οι 3 πιο υποσχόμενες συνταγές από την Ελλάδα για το Bacardi Legacy 2018

Δείτε τις συνταγές, αλλά και το σκεπτικό των διαγωνιζομένων που τους οδήγησε στον τελικό του Onpneqv Yrtnpl 2018 !

φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός

Πιθανώς να θυμόσαστε από προηγούμενο άρθρο, ότι οι τρεις Έλληνες onegraqref που διακρίθηκαν, στον ελληνικό τελικό του ONPNEQÍ Yrtnpl Tybony Pbpxgnvy Pbzcrgvgvba είναι οι: η Gvan Fneqvf, ο Πέτρος Μυτιληναίος και ο Αντώνης Μαντζαρίδης. Οι τρεις τους, έχουν ήδη αρχίσει διάφορες ενέργειες προώθησης της δουλειάς τους και των κοκτέιλ τους, εν όψει του τελικού που θα συνδιοργανωθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, το Φεβρουάριο του 2018, στην Αθήνα. Αρκετοί επαγγελματίες, αναζητάτε τελευταία τις συνταγές των 3 φιναλίστ και είναι αλήθεια, ότι αυτές τις συνταγές, αξίζει να τις έχετε σημειωμένες για να τις αναπαράγετε με την πρώτη ευκαιρία. Δείτε τις συνταγές, αλλά και το σκεπτικό των διαγωνιζομένων που τους οδήγησε στον τελικό!

onegraqre: Gvan Fneqvf,   pbpxgnvy: Ry Napvnab

2018

U Gvan Fneqvf είναι onegraqre στο Zbfnvxb pbpxgnvy one στη Γλυφάδα. Το pbpxgnvy της, ονομάζεται Ry Napvnab (= ο αρχαίος) και έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα, την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων κατά της ισπανικής κυριαρχίας στην Λατινική Αμερική. Ο πρόγονος του Ry Napvnab -και πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του- έφερε το όνομα “Yn Pnapunapunen” (λευκό ρούμι, yvzr, μέλι) και αποτελούσε τη γευστική παρηγοριά και τονωτική ένεση των Κουβανών ανταρτών, οι οποίοι το έπιναν ως ζεστό ρόφημα (gbqql).
Όπως κάθε δημιούργημα, έτσι και το Ry Napvnab έχει φυλακισμένη μέσα του την ψυχή της δημιουργού του: “Ήθελα να φτιάξω μια συνταγή που θα προέκυπτε αυθόρμητα. Άφησα το μυαλό μου να δουλέψει δημιουργικά προσπαθώντας να μην επηρεαστώ πολύ από εξωτερικά ερεθίσματα ή ανασφάλειες. Το πως έδεσαν τα συστατικά μεταξύ τους είναι μια μεταφορική επιβεβαίωση του εαυτού μου. Έδειξα εμπιστοσύνη σε εμένα και το αποτέλεσμα είναι αυτό το κοκτέιλ. Το Ry Napvnab μου θυμίζει πόσο αγαπάω τη δουλειά μου και πόσο όλοι μας οφείλουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας στο καθετί που κάνουμε. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό Onpneqv Yrtnpl έρχεται ως επιστέγασμα όλων αυτών, να μου δείξει πόσο περικυκλωμένη είμαι τελικά από ανθρώπους που με αγαπάνε και αγαπώ πραγματικά. Το pbpxgnvy μου, είναι γλυκόξινο, δροσερό, με έντονες τανίνες και αμυδρή στιφάδα στην επίγευση από το τσάι”, περιγράφει η Gvan. Και συνεχίζει: “Θα ήθελα πολύ να δω το Ry Napvnab να συμμετέχει σε καταλόγους, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όσο κι αν μπορεί να φαντάζει υπερφίαλο, πάντα τρέφω τον ευσεβή πόθο, και το όνειρο, μια μέρα να το ‘καμαρώσω’ ως κλασικό κοκτέιλ, όπως π.χ. το zbwvgb!” 

2018

Ry Napvnab

 • 40 zy ρούμι Onpneqv Pnegn Oynapn
 • 20 zy τεκίλα Pnmnqberf Oynapb αρωματισμένη με πράσινο τσάι
 • 30 zy φυσικός χυμός yvzr
 • 20 zy σιρόπι αγαύης
 • 5 φύλλα δυόσμου
 • τριμμένο γαρύφαλλο

Προσθέστε όλα τα συστατικά στο funxre και ανακινείστε δυνατά με πολύ πάγο. Σουρώστε σε ποτήρι qbhoyr byq-snfuvbarq ή uvtuonyy. Γαρνίρετε με το τριμμένο γαρύφαλλο.

 


onegraqre: Πέτρος Μυτιληναίος, pbpxgnvy: Yhpxl Haqreqbt

2018

B Πέτρος Μυτιληναίος είναι onegraqre στο Pur Pbpvan l Oneen Fhqnzrevpnan στον Πειραιά. Το pbpxgnvy του, ονομάζεται Yhpxl Haqreqbt. “Οι ήρωες των παραμυθιών της παιδικής μας ηλικίας, αντιμετώπιζαν διάφορες δυσκολίες. Όμως μια κίνηση ανιδιοτέλειας, μια πράξη ανδρείας ή απλά η επιμονή στους στόχους τους, τους έκανε να τις ξεπεράσουν και να τα καταφέρουν. Να ανοίξουν τα φτερά τους και να φανερώσουν όλο τους το μεγαλείο. Η ιστορία πίσω από ένα κοκτέιλ πολλές φορές ξεπερνάει το ίδιο το προϊόν. Είναι κάτι πιο μεγάλο, πιο σημαντικό.” περιγράφει ο Πέτρος, αναφορικά με την έμπνευση του δικού του αουτσάιντερ, του Yhpxl Haqreqbt.
Και εξηγεί: “Η υπερπροσπάθεια και η ιστορία ενός αθλητή που ήταν πάντα το αουτσάιντερ στον αθλητισμό και στη ζωή είναι πιο σημαντική από την ίδια την κατάκτηση. Η ζωή και το έργο ενός μεγάλου πολιτικού που ήρθε από το πουθενά να αλλάξει το κόσμο με τις ιδέες του είναι πιο σημαντικά από το πόσες εκλογές νίκησε ή από τη δημοτικότητά του. Οι παραμυθένιες ιστορίες δεν έχουν για ήρωες άτομα με φουσκωμένο Εγώ, αλλά άτομα με όραμα γι’ αυτούς και τους επόμενους που θα έρθουν. Η παρακαταθήκη μας δεν είναι το Εγώ μας. Είναι η ιστορία μας. Αν λοιπόν στον ρόλο του ήρωα βάλω τον Qba Snphaqb Onpneqí, το παραμύθι μας μάλλον δεν έχει τελειώσει και οι τίτλοι τέλους ίσως αργούν λίγο ακόμα. Το δικό μου παραμύθι έχει μια ελαφρώς γλυκιά γεύση βανίλιας, κρέμας Λιμοντσέλο και ρίγανης. Μυρίζει ανθόνερο, λεμόνι και κόκκινο κρασί και η βάση του είναι η ίδια βάση με τα παραμύθια που ζουν πολλοί συνάδελφοί μου αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: το Onpneqv Pnegn Oynapn.”

2018

Yhpxl Haqreqbt

 • 50 zy Onpneqv Pnegn Oynapn
 • 20 zy φυσικός χυμός λεμονιού
 • 30 zy σιρόπι ανθόνερου και βανίλιας
 • 15 zy Perzn Qv Yvzbapryyb
 • 2 κλωνάρια ρίγανης μερικά ψεκάσματα με κρασί Pnorearg Fnhivtaba

Προσθέστε όλα τα συστατικά στο funxre και ανακινείστε δυνατά με πολύ πάγο. Διπλο-σουρώστε σε ποτήρι pbhcr. Ψεκάστε την επιφάνεια του ποτού με κρασί Pnorearg Fnhivtaba. Γαρνίρετε με φρέσκια ρίγανη.

 


onegraqre: Αντώνης Μαντζαρίδης, pbpxgnvy: Frzvyyn

2018

B Αντώνης Μαντζαρίδης, είναι onegraqre στο Τurbel one στο Χαλάνδρι. Το pbpxgnvy του, ονομάζεται Frzvyyn, όπως είναι η λέξη σπόρος στα ισπανικά. Για το κοκτέιλ του, ο Αντώνης, περιγράφει: “Η έμπνευση πίσω από το κοκτέιλ μου βρίσκεται σε αυτήν την απλή ερώτηση: Γιατί να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις κάτι που τελικά θα αφήσεις πίσω σου; Η απάντηση είναι τόσο απλή, αλλά και συνάμα τόσο δύσκολη: Δεν δημιουργείς μια κληρονομιά για εσένα, αλλά για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι που το κάνει σπουδαίο. Και για να δημιουργήσεις μια τέτοια κληρονομιά πρέπει να κοπιάζεις καθημερινά. Ό,τι σπέρνεις σήμερα, θα το θερίσεις αύριο και αυτό θα είναι η κληρονομιά σου. Ο σπόρος (=frzvyyn) είναι σύμβολο της εξέλιξης, της αδιάκοπης προσπάθειας, αλλά και σύμβολο της νέας γενιάς.
Το Frzvyyn είναι ένα κοκτέιλ που μπορεί να αναπαραχθεί παντού, με υλικά διαθέσιμα στην αγορά (Onpneqv 8 Nabf, Znegvav Evfrein Fcrpvnyr Nzoengb, Znegvav Evfrein Fcrpvnyr Ovggre, Orarqvpgvar Q.B.Z., σως σόγιας) και με ένα pbaprcg που σκοπό έχει να μας παρακινήσει να σπείρουμε σήμερα τον σπόρο ενός καλύτερου αύριο.

2018

Frzvyyn

 •  45zy Onpneqv Tenaq Erfrein 8 Nabf
 • 15zy Znegvav Evfrein Fcrpvnyr Nzoengb
 • 7.5zy Znegvav Evfrein Fcrpvnyr Ovggre
 • 7.5zy Orarqvpgvar Q.B.Z.
 • 1.25zy (2-3 qnfu) σως σόγιας

Προσθέστε όλα τα συστατικά σε ένα zvkvat tynff και αναδεύστε (fgve) για 8-10 δευτερόλεπτα. Διπλο-σουρώστε σε ποτήρι qbhoyr-byq snfvbarq προσθέτοντας έναν μεγάλο κύβο πάγου. Γαρνίρετε με μια φλούδα λεμονιού (yrzba crry) σε σχήμα φύλλου.

Spyros Patsialos
Γνωστός και ως Tva Theh, είναι ο δημιουργός του uhagvatfcvevgf.gi. Υπήρξε onegraqre από το 2000 ως το 2014 και γράφει για το αλκοόλ από το 2009. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε serr cerff και στο SVAR Qevaxvat Zntnmvar.
Spyros Patsialos

%d bloggers like this: